Sytse Visser wint landelijke finale rijvaardigheidstraining Trials

08/12/2008 16:15

Verbond Van Verzekeraars

Sytse Visser, een 21-jarige student uit Groningen, is afgelopen zaterdag Nederlands Ultimate Driver 2008 geworden. Visser bleek de beste van de 42 deelnemers aan de landelijke finale van Trials, een rijvaardigheidstraining voor jonge automobilisten. Trials is een initiatief van het Verbond van Verzekeraars en beoogt jongeren meer inzicht te geven in hun rijgedrag en daarmee veiliger aan het verkeer deel te nemen.

Tijdens de finaledag werden de winnende deelnemers van de Trials-dagen in 2008 eerst getest op hun theoretische verkeerskennis. Vervolgens legden zij in totaal vijf proeven af, waaronder een noodstop op glad wegdek, een slalom en het manoeuvreren in een vrachtwagen. Sytse Visser uit Groningen werd uiteindelijk uitgeroepen tot Ultimate Driver 2008; hij scoorde 96 van de 100 mogelijke punten. De goede prestaties van de Groningse student hangen misschien samen met de bijbaan van Visser: hij is chauffeur voor zakenmensen en rijdt minimaal 20.000 kilometer per jaar.

Cadeau

Trials-winnaar Sytse Visser had de rijvaardigheidstraining in februari cadeau gedaan aan zijn vriendin, die net haar rijbewijs had gehaald. Zelf deed hij voor de gezelligheid ook mee, werd dagwinnaar en ging er zaterdag dus uiteindelijk vandoor met de titel Ultimate Driver 2008. Bovendien won hij daarmee een navigatiesysteem, dat hem werd overhandigd door directeur Leo De Boer van het Verbond van Verzekeraars. Visser zei ook van de finaledag weer het nodige te hebben geleerd. "Vooral de vrachtwagenproef was heftig. Ongelooflijk hoe weinig overzicht je hebt. Daar zal ik in de toekomst vanuit mijn eigen auto zeker rekening mee houden", aldus Visser.

Trials

Trials is in 2005 gestart als een initiatief van het Verbond van Verzekeraars, verkeersveiligheids-organisatie VVN en de provincie Drenthe. Trials heeft als doel jongeren zich meer bewust te maken van hun rijgedrag en het effect ervan op andere verkeersdeelnemers. Uit onderzoek blijkt dat jonge automobilisten van 18 tot 24 jaar viermaal zoveel kans lopen bij een ongeval betrokken te raken als automobilisten in andere leeftijdscategorieën. Voor jongens in deze categorie gaat het zelfs om een zesmaal hogere kans. Inmiddels hebben bijna 3.500 jongeren tot en met 26 jaar deelgenomen aan de rijvaardigheidstrainingen in de provincies Drenthe, Limburg, Groningen, Friesland en Utrecht. In 2009 zal Trials ook aangeboden worden in de provincie Zeeland en waarschijnlijk Overijssel.





http://www.verzekeraars.nl