Politie Gelderland-Zuid

Zes aanhoudingen bij DRUID controle

Nijmegen/Wijchen, 08-12-2008 o Zondag vond op verschillende locaties in Nijmegen en Wijchen een grote controle plaats in het kader van het project DRUID (DRiving Under Influence of Drugs, alcohol and medicines). Dit houdt in dat naast een gewone alcoholcontrole door het team Verkeershandhaving bestuurders benaderd worden of zij op vrijwillige basis willen meewerken aan een onderzoek naar het gebruik van drugs of medicijnen.

De controle startte rond 15.00 uur en duurde tot ongeveer 22.00 uur. In totaal werkten 754 bestuurders mee aan een blaastest. Zes van hen reden onder invloed zo wees de ademanalyse uit. Daaronder waren twee Beginnende Bestuurders. Proces-verbaal tegen de zes is opgemaakt. De politie controleerde op de Graafseweg in Wijchen, tevens op de Energieweg, Neerbosscheweg en Wijchenseweg in Nijmegen.

Vrijwillig

Er werkten 76 bestuurders vrijwillig mee aan het onderzoek naar het gebruik van rijgevaarlijke stoffen. Hiertoe waren onderzoekers van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid), het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) en verpleegkundigen bij de controle aanwezig. Degenen die aan het onderzoek meededen, gaven bloed of speeksel af, soms beide.

Europees onderzoek
Begin 2007 is dit Europese onderzoek naar het gebruik van drugs en medicijnen in het verkeer van start gegaan. Doel van het onderzoek is om een representatief beeld te krijgen van het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen onder Nederlandse automobilisten. Ook is het de bedoeling om met dit onderzoek vast te stellen hoe gevaarlijk het rijden onder invloed van deze stoffen is. Dat gebeurt door het drugs- en medicijngebruik van gewonde autobestuurders te vergelijken met dat van de niet-gewonde autobestuurders uit het onderzoek langs de weg.

Aan het onderzoek werken in Nederland zes politieregio's mee, waaronder het korps Gelderland-Zuid. De metingen lopen tot juli 2009. (08)

Laatst gewijzigd 08-12-2008 16:22 | © Regio Gelderland-Zuid |