Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland nummer één op het gebied van ontwikkelingssamenwerking

08 dec 2008 | `Nederland staat wereldwijd aan de top als het gaat om kwaliteit van ontwikkelingssamenwerking'. Dat zei Nancy Birdsall, directeur van het Centre For Global Development (CGD) bij de overhandiging van de Commitment to Development Index 2008 aan minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

Uit het onderzoek van CGD blijkt dat Nederland het best scoort van 22 rijke landen op een zevental beleidsterreinen, die van belang zijn voor ontwikkelingslanden: hulp, handel, investeringen, migratie, milieu, veiligheid en technologie.

CGD is een onafhankelijke Amerikaanse denktank op het gebied van ontwikkelingssamenwerking die jaarlijks een index presenteert. Birdsall prees Nederland voor de voorbeeldrol die Nederland speelt op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. 'De Nederlandse hulp gaat voornamelijk naar arme landen die een redelijke mate van goed bestuur hebben en waar weinig corruptie is', aldus Birdsall.

Nederland scoort hoog op het gebied van milieu, investeringen, handel, veiligheid en omvang van de hulp. De Nederlandse bijdrage aan vredesoperaties, de samenwerking met het bedrijfsleven in ontwikkelingslanden, eerlijke handel en de aandacht voor het klimaatbeleid worden in positieve zin beoordeeld, net zoals de omvang van de hulp. De Nederlandse regering heeft, bij monde van minister Koenders, op de VN-conferentie `Financing for Development' in Doha andere rijke landen er nog eens aan herinnerd om hun beloften over het verhogen van het ontwikkelingsbudget tot 0,7% van het brutonationaalproduct na te komen.

Kritiek is er in het onderzoek met name op het relatief geringe aantal studenten uit ontwikkelingslanden dat in Nederland studeert, de hoge invoerrechten op landbouwproducten en hoge uitstoot van broeikasgassen.

Koenders is blij met de uitkomst van het rapport. 'Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat Nederlandse hulp goed terecht komt. We zijn op de goede weg. Ik zal de resultaten gebruiken bij de uitvoering van mijn moderniseringsagenda', aldus Koenders.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl