Gemeente Bernheze


Regionale investering in mobiliteit

mobiliteit.

De tien gemeenten in de samenwerkingsregio Noordoost-Brabant (GGA), hebben op 21 november 2008 een intergraal programma aan maatregelen voor 2009 vastgesteld. In het portefeuillehoudersoverleg Verkeer en Vervoer gaven wethouders en gedeputeerde Mobiliteit en Infrastructuur Van Nieuwenhuizen hun goedkeuring aan 35 infrastructurele

en diverse mensgerichte maatregelen. Deze maatregelen moeten per project nog wel door de colleges van burgemeester en wethouder en Gedeputeerde Staten worden goedgekeurd. De provincie Noord-Brabant stelt voor Noordoost-Brabant een cofinancierings-bijdrage van 3,2 miljoen euro beschikbaar.

In Noordoost-Brabant pakken de verschillende partijen de verkeer- en vervoerproblemen sinds

1998 samen voortvarend aan. De regionale benadering levert meer samenhang op bij het

werken aan een bereikbare, leefbare en verkeersveilige regio. Aan deze samenwerking nemen deel: de gemeenten Bernheze, Boekel, Boxmeer, Cuijk, Grave, Landerd, Mill & Sint Hubert, Sint Anthonis, Uden en Veghel, de Provincie, Rijkswaterstaat Noord-Brabant, Politie Brabant-Noord, Veilig Verkeer Nederland, Regionaal Milieubedrijf en de Kamer van Koophandel.

Diversiteit aan projecten

De maatregelen in het uitvoeringsprogramma van de regio voor 2009 zijn divers: de verbetering

van de doorstroming en veiligheid op het onderliggend wegennet, de verdere inrichting van het buitengebied van Mill & Sint Hubert, Landerd en Grave, de duurzaam veilige inrichting van Rijkevoort, een deel van de Traverse in Heeswijk-Dinther en de Cereslaan in Heesch. De verbetering en verruiming van de Rochusrotonde in Boxmeer, de aanleg van de Rotonde Heescheweg (Bernheze) en de duurzaam veilige inrichting van de gevaarlijke Heerstraat in Cuijk. Daarnaast investeert de regio met de voorrang van fietsers op rotondes binnen de bebouwde kom in Cuijk, het uitbreiden van het aantal fietsenstallingen en fietsbewegwijzering en de aanleg van en, in de fietsstructuur. In 2008 is een Regionaal Fietspadenplan vastgesteld om het regionale fietsnetwerk te verbeteren en het fietsgebruik te stimuleren. Ook leveren een aantal projecten een positieve bijdrage aan de verbetering van de regionale luchtkwaliteit zoals de aanleg van een carpoolplein bij Veghel, het weren van vrachtverkeer en de verschillende maatregelen om het gebruik van fiets te stimuleren. De regio werkt momenteel ook aan een regionaal actieplan luchtkwaliteit voor de verbetering van de luchtkwaliteit.

Innovatie

In Bernheze start een proef met dynamische fietsverlichting in het buitengebied. Sinds 2008 is

gemeente Bernheze samen met twee andere gemeenten koplopergemeente op het gebied van energiebesparende toepassingen voor openbare verlichting. Er worden hierdoor alleen nog maar energie-efficiënte verlichtingsmethoden toegepast. Dit is aanleiding geweest om een goede en vooral innovatieve oplossing te creëren op een belangrijke hoofdfietsroute tussen Heesch en Nistelrode. De tegenstrijdigheid tussen strooilichtvervuiling (en energieverspilling) `s nachts in het buitengebied en behoefte aan verlichting voor fietsers ten behoeve van (sociale) veiligheid kan opgeheven worden door gebruik van dynamische verlichting. Dat houdt in dat het aanbod van verlichting wordt afgestemd op de vraag (detectie aanwezige fietser). Zijn er geen fietsers, dan brandt de verlichting op een zodanig laag en energiezuinig niveau dat de strooilichtvervuiling opgeheven wordt. Het huidig materiaal voor de verlichting van fietspaden leent zich goed voor inpassing van het vraaggerichte systeem. Het gebruik van dynamische verlichting biedt kansen om op meer plekken in het buitengebied wél verlichting toe te passen zonder strooilichtvervuiling te veroorzaken. Bij traditionele verlichting zou bijvoorbeeld helemaal van het gebruik van verlichting afgezien worden en daarmee een (sociaal) onveiligere situatie blijven bestaan.

Mensgerichte aanpak verkeersveiligheid

Ook investeert de regio in de zogenaamde mensgerichte maatregelen om de verkeersveiligheid te bevorderen. Zo helpen gemeenten scholen bij het halen van het Brabants VerkeersveiligheidsLabel en ondersteunen ze de lokale VVN-afdelingen. De politie sluit aan bij alle verkeersveiligheidsmaatregelen met handhaving. Daarnaast werkt de regio samen met Veilig Verkeer Nederland, de Fietsersbond en het Provinciale Promotieteam via regionale campagnes, als Fietsverlichting en Op Voeten en Fietsen naar school, aan betere informatie en voorlichting. In 2009 start de gemeente Sint Anthonis samen met Veilig Verkeer Nederland met een proef voor de scootmobielgebruikers. In een cursus komt aandacht voor verbetering van kennis en vaardigheden om een veilig gebruik te stimuleren. De cursus is voor de inwoners van Sint Anthonis die een scootmobiel bij de gemeente aanvragen of reeds een scootmobiel hebben.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35
kijk eens bij:
WOZ-loket