GAIA

#GAIA feed


___________________

Persbericht © GAIA

8 december 2008

GAIA en Animaux en Péril voerden vandaag actie aan slachthuis Anderlecht tegen het onverdoofd slachten van dieren

Dierenrechtenorganisaties GAIA en Animaux en Péril voerden vandaag om 11 uur aan de ingang van het slachthuis van Anderlecht actie tegen het slachten van schapen en runderen, zonder voorafgaandelijke verdoving of bedwelming. Honderden schapen en ook runderen zullen er ter gelegenheid van het Offerfeest geslacht worden zonder verdoving en lijden, zonder uitzondering.

Bedwelming verplichten zonder uitzondering
Dat slachthuizen daaraan meedoen, is een echte schande, zeggen de dierenrechtenorganisaties. GAIA en Animaux en Péril blijven ijveren voor een algehele verplichte verdoving of bedwelming van de dieren voorafgaandelijk aan de halssnede, zonder uitzondering.

Aanklacht tegen onverdoofd lijden
GAIA en Animaux en Péril grijpen de massaslachtingen van onbedwelmde dieren, die ter gelegenheid van het Offerfeest zullen plaatsvinden in "de moeder van alle slachthuizen in ons land", aan om het lijden van onbedwelmd geslachte schapen en runderen aan te klagen.
"Dat dieren hevig lijden, van angst, pijn en wanneer hun longen met bloed gevuld worden als ze zonder de minste bedwelming de keel overgehaald worden, is wetenschappelijk voldoende aangetoond", onderstreept GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Ontaard
GAIA en Animaux en Péril wijzen er op dat de de situatie volledig ontaard is, zeker wat de schapen betreft: bijna alle schapen, die het hele jaar door in ons land geslacht worden, worden zonder de minste bedwelming gekeeld. Zo kunnen vleesgrossisten vlees dat anders niet zou gegeten worden door moslims, toch als `halal' aan de man brengen. Veel van van al dat schapenvlees dat op die manier als `halal' doorgaat, is ook bestemd voor de export. Wat de wet als uitzondering toelaat, is nu de regel geworden.

Beulenwerk
Ook runderen worden onbedwelmd gekeeld, niet alleen als `halal' maar ook door de Joods-Orthodoxe gemeenschap. "Runderen onverdoofd of onbedwelmd de keel overhalen is beulenwerk", aldus Michel Vandenbosch.
Lijden in tijdelijk erkende slachtplaatsen
Ook op de tijdelijk erkende slachtinrichtingen waar schapen legaal kunnen geslacht worden voor het Offerfeest, gebeurt dat zonder verdoving of bedwelming. Ook daar zullen de dieren lijden.

De wet vandaag
De huidige wetgeving voorziet voor rituele slachtingen een uitzondering op de algemene verplichting tot voorafgaandelijke bedwelming van de dieren.

GAIA krijgt klachten over illegale rituele thuisslachtingen en is zelf getuige van illegaal transport
GAIA kreeg vandaag verscheidene klachten binnen over illegale thuisslachtingen op het meldpunt dat de dierenrechtenorganisatie naar aanleiding van het Islamitische Offerfeest oprichtte. GAIA contacteerde telkens de lokale politie, die op vraag van GAIA optrad. 'We hebben dit meldpunt opgericht omdat niet alle politiediensten gevolg geven aan een klacht over een illegale thuisslachting', zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Illegaal schapentransport in Anderlecht en Sint-Lievens-Houtem Enkele GAIA-actievoerders die vanmorgen aan het slachthuis van Anderlecht protesteerden tegen het onverdoofd slachten, merkten een wagen op langs de kant van de weg. Een schaap was op de hoedenplank van deze personenwagen gepropt. 'We hebben dit gemeld aan de politieagenten die ter plaatse waren om over onze veiligheid te waken. De politie heeft proces-verbaal opgesteld', zegt Vandenbosch. GAIA kreeg ook een klacht binnen uit het Oost-Vlaamse Bavegem (deelgemeente van Sint-Lievens-Houtem). Daar werden schapen naar de erkende tijdelijke slachtinrichting illegaal getransporteerd: in personenwagens. GAIA gaf dit door aan de lokale politie, die antwoordde ter plaatse te zullen gaan.

Vanmorgen al nam GAIA contact op met de politie van Dendermonde nadat de dierenrechtenorganisatie een klacht binnenkreeg over een schaap dat in een schuur werd verstopt. De politie zei dat ze er een patrouille op zou afsturen.
In Everberg werden verscheidene schapen illegaal geslacht in een schuur. De politie heeft op vraag van GAIA: 'de nodige vaststellingen gedaan', aldus de politie. In de Brusselse gemeente Molenbeek heeft de politie een interventie gedaan bij een thuisslachting na GAIA's tussenkomst. In de Limburgse gemeente Heusden-Zolder werd slachtafval waargenomen in een tuin. De politie 'gaf dit door aan de patrouille'.

Ook morgen kunnen mensen nog terecht bij GAIA's meldpunt op het telefoonnummer 02 245 29 50.