Provincie Utrecht

Zevende strategie voor polder Groot Mijdrecht Noord

8-12-2008 -

PS hebben in de vergadering van 8 december met een meerderheid ingestemd met het ontwikkelen van een zevende strategie voor de polder Groot Mijdrecht Noord. Het voornemen van GS om te proberen tot het instellen van een gebiedscommissie te komen kon bij een meerderheid van de fracties op instemming rekenen.

Over het kiezen voor een zevende strategie waren de meeste partijen het wel eens. Dat die strategie samen met de bewoners in een gebiedscommissie moet worden uitgewerkt, vond niet iedereen. Het CDA was van mening dat er met de bewoners in een gebiedscommissie een beter plan zal komen en deze zevende strategie kansen biedt om zonder vooringenomenheid en met oog voor de realiteit naar een oplossing te zoeken.

De VVD gaf aan begrip te hebben voor argwaan bij de inwoners op basis van gebeurtenissen uit het verleden, maar zei eveneens dat alleen samen met de bewoners in de gebiedscommissie een goede oplossing gevonden kan worden. De VVD riep de bewoners dan ook op aan boord te stappen om invloed te kunnen uitoefenen.
De PvdA gaf juist aan de provincie er niet samen met de bewoners uit kan komen, omdat er te grote tegengestelde belangen zijn. De randvoorwaarden voor de zevende strategie waren volgens de PvdA te ruim. De PvdA pleitte voor meer aandacht voor waterkwantiteit. De SP pleitte voor het kijken naar technische oplossingen voor de zoutkwel en vond het jammer dat de gebiedscommissie waarschijnlijk geen gestalte zal krijgen. Mocht deze er toch komen, dan moeten zij niet belast zijn met het zicht krijgen op financiële dekking. Een amendement van de SP om een verwijzing naar de strategie plas uit een besluit te verwijderen, kon niet op een meerderheid in PS rekenen. GroenLinks gaf aan dat een duurzame oplossing voor de polder Groot Mijdrecht Noord tot op heden alleen maar heeft geleid tot onderzoeken die weer leidden tot nieuwe onderzoeken. Zij pleitten ervoor om nu te kiezen voor het oplossen van de wateropgave en het streven naar een gelijktijdige oplossing voor natuurwaarden en landbouw te laten varen. Zij dienden mede namens de PvdA, D66 en de partij voor de Dieren een motie in, waarin zij het college vroegen om een sterkere inhoudelijke regie te voeren bij het ontwikkelen van een zevende variant. Deze motie kon niet op een meerderheid in PS rekenen. Ook dienden zij mede namens de Partij voor de Dieren, twee amendementen in voor het aanscherpen van de randvoorwaarden. Deze amendementen werden verworpen.
D66 riep GS op om een duidelijke keuze te maken en pleitte verder voor een plan van aanpak om de landbouwfunctie in de polder af te bouwen. D66 diende een motie in waarin zij het College opdroegen voor de Statenvergadering van 20 april 2009 met een definitief voorstel te komen voor de zevende strategie. Deze motie werd verworpen. Een amendement van D66 dat de randvoorwaarden voor de zevende strategie weergeeft, kon niet op een meerderheid rekenen. De SGP vroeg zich hardop af wat er in het proces tot nu toe verkeerd is gegaan. Het voorstel voor de zevende variant zou volgens de SGP een goed traject kunnen zijn. Wel gaven zij naar aanleiding van het gematigde enthousiasme van benaderde partijen aan, dat ze liever geen gebiedscommissie zien dan een halve gebiedscommissie. De Partij voor de Dieren pleitte voor het helder formuleren van de waterkwaliteitsdoelen en het opnemen van 100 procent schadeloosheid in de randvoorwaarden.
Mooi Utrecht vroeg om het werken aan vertrouwen onder de bewoners van de polder en hier de tijd voor te nemen.

Meer informatie: Pauline Bredt, telefoon 030-2582522