Gemeente Leeuwarden

Persuitnodiging: inloopavond 'Kunst en water in de Vrijheidswijk'

In de Vrijheidswijk wordt op maandag 8 december een inloopavond georganiseerd met het thema 'Kunst en water in de Vrijheidswijk'. Tijdens deze avond kunnen wijkbewoners hun mening geven over vier ontwerpen voor een groot kunstwerk in de wijk. Uw redactie is uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Vier vormgevers en kunstenaars hebben een ontwerp gemaakt voor een kunstwerk op de rotonde, een watergoot in de Krijn van der Helmstraat en de verbinding daartussen (Leo Twijstrastraat). Het geheel moet een ontwerp worden waarin gespeeld kan worden, dat de doorstroming van het water bevordert, dat duurzaam is en er vooral mooi uitziet!

Een selectiegroep kiest het ontwerp dat uiteindelijk wordt uitgevoerd. Deze groep bestaat uit bewoners van de Krijn van der Helmstraat, het wijkpanel Vrijheidswijk, werkgroep spelen, de woningcorporaties, het waterschap en de gemeente Leeuwarden. De selectiegroep wil graag van de bewoners van de Vrijheidswijk weten welke voorkeur zij hebben voordat zij een keus maken.

De inloopavond vindt tussen 19.30 uur en 21.00 uur plaats in de Blokkendoos aan de Canadezenlaan in de Vrijheidswijk. U kunt de ontwerpen en de maquettes bekijken. Tijdens de avond geven leden van de selectiegroep uitleg aan wijkbewoners en vragen om hun mening.

Stedelijke vernieuwing Vrijheidswijk
Het toepassen van kunst en het in de wijk brengen van water zijn onderdeel van de stedelijke vernieuwing in de Vrijheidswijk. De uiteindelijke uitvoering van het kunstwerk en de watergoot vormen tevens de afronding van dit grootschalige project. De renovaties van de woningen zijn voor een groot deel achter de rug, de openbare ruimte wordt ingericht en het centrumgebied met winkels en welzijnsinstellingen krijgt steeds meer vorm.

De architect van het centrumgebied in de Vrijheidswijk, Rudy Uytenhaak, is deze week uitgeroepen tot architect van het jaar 2008. De prijs werd vorig jaar ingesteld door ArchitectenWerk en heeft als doel om - naast de reeds gekende hoge architectonische kwaliteit van hun gerealiseerde werk - ook de professionaliteit en innovatiekracht van Nederlandse architectenbureaus nader onder de aandacht te brengen van opdrachtgevers, pers en publiek.