Ingezonden persbericht

Muziektheater Transparant & Le Concert d'Astrée in vier Nederlandse steden
(after) The Fairy Queen

In januari 2009 verwelkomt Nederland de internationale barokopera (after) The Fairy Queen (in Groningen, Amsterdam, Utrecht en Maastricht).

Het beroemde stuk van Henry Purcell The Fairy Queen is een bewerking van Shakespeares Midzomernachtsdroom naar een operasetting: liederen en dansen werden toegevoegd, alle facetten van theater werden bespeeld. Het blijspel speelt zich af in een bos waar Oberon en Titania heersen. Vier jonge geliefden dwalen er rond in het bos, op zoek naar elkaar en naar zichzelf, overweldigd door lust en speelbal van Puck, Oberons knecht.

Op uitnodiging van Opéra de Lille creëren het Franse Le Concert d'Astrée (alternerend onder leiding van Emmanuelle Haïm en Jonathan Cohen) en de Vlaamse regisseur Wouter Van Looy nu (after) The Fairy Queen. Zij kozen niet voor een historische reconstructie van Purcells' werk. Ze maken een nieuwe voorstelling, die het publiek meesleept naar een caleidoscopisch geheel van beelden en taferelen. Als een droom die refereert naar de wereld van Shakespeare en gedragen wordt door de muziek die Purcell daarvoor schreef. Aan het publiek om de cirkel te sluiten, de fragmenten met elkaar te verbinden, het verhaal achter de beelden te ontdekken. Om deze wereld te creëren nodigde de regisseur een choreografe en vier dansers uit; hun bewegende lichamen geven de fysieke uitdrukking aan het vocale werk van de solisten. Intrigerende sculpturen van Freija Van Esbroeck roepen een droomwereld op en confronteren de personages met het surreële. De vier geliefden vechten met de realiteit en vluchten, ze komen in een droomwereld waar ze met hun eigen verlangens en angsten worden geconfronteerd. Uiteindelijk keren ze gelouterd terug in de realiteit.

Nederlandse tournee:
Groningen - Stadsschouwburg - 17.01.09 - +31 50 368 03 68
Amsterdam - Stadsschouwburg - 19.01.09 - +31 20 624 23 11
Utrecht - Stadsschouwburg - 20.01.09 - +31 30 230 30 23
Maastricht - Theater aan het Vrijthof - 21.01.09 - +31 43 350 55 44

Een coproductie van Opéra de Lille, Muziektheater Transparant, la Clef des Chants/Région Nord-Pas de Calais, Opéra de Dijon.