Provincie Antwerpen

Met feestbus veilig van oud naar nieuw in Antwerpen

Provincie Antwerpen zorgt opnieuw voor gratis bussen en trams

Feestvierders in de provincie Antwerpen maken ook dit jaar weer veilig de overgang van oud naar nieuw dankzij de feestbussen van de provincie en De Lijn. De chauffeurs van De Lijn brengen je op oudejaarsnacht en nieuwjaarsdag veilig naar je feestbestemming en weer terug. 62 steden, gemeenten en districten ondersteunen de actie en zorgen mee voor een gratis ticket voor hun inwoners! De feestbussen zijn een groot succes in de Antwerpse regio: 85.000 feestvierders of meer dan de helft van de gebruikers van feestbus of - tram in Vlaanderen reed vorig jaar rond in de provincie Antwerpen.

Al voor de 10de keer rijden de feestbussen van De Lijn met oudejaarsnacht. Onder impuls van het Antwerpse provinciebestuur en in samenwerking met de gemeenten breidde het initiatief uit tot 53 gemeenten en de 9 Antwerpse districten.
De feestbussen en -trams rijden op oudejaarsnacht vanaf 18 uur. Inwoners die een nachtje door willen doen, kunnen tot 1 januari middernacht met de feestbus terug naar huis.
Naast de feestbussen en -trams op 26 reguliere lijnen rijden er ook feestbussen op gelegenheidslijnen. Deze bussen rijden enkel op oudejaarsnacht en naar locaties die anders niet bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

Gratis in 62 steden, gemeenten en districten dankzij steun van de provincie

Vorig jaar kende de actie een groot succes: 161.600 mensen maakten gebruik van de feestbus of - tram in Vlaanderen. Meer dan de helft, nl. 85.000 van de gebruikers reed rond in de provincie Antwerpen. De provincie Antwerpen is dan ook de enige Vlaamse provincie die haar schouders onder deze actie zet en samen met steden, gemeenten en districten ervoor zorgt dat haar inwoners gratis de feestbus op kunnen.
Inga Verhaert, gedeputeerde voor mobiliteit is blij dat de actie ieder jaar meer succes heeft: "Met de feestbussen beogen wij hetzelfde doel als met de politiecontroles namelijk het voorkomen van ernstige verkeersongevallen ten gevolge van alcohol of drugs. Met de feestbussen pakken we het echter op de positieve manier aan. Zeker met oudejaarsnacht willen we, wanneer er overal al wat meer gedronken wordt, de bevolking sensibiliseren en aanzetten tot verkeersveilig gedrag. Dankzij de feestbussen hebben zij nu een veilig alternatief."

Kathleen Van Brempt, Vlaams minister van mobiliteit: "Wij promoten al langer het openbaar vervoer als betrouwbaar en veilig alternatief voor verplaatsingen met de auto. Met oudejaarsnacht zet De Lijn in de provincie Antwerpen 110 chauffeurs extra in om de feestvierders in de 62 deelnemende gemeenten veilig te vervoeren. Wij zijn dan ook zeer blij met de steun en trekkersrol die het provinciebestuur op zich neemt."

Door de samenwerking tussen de provincie en de lokale overheden rijden de inwoners van Aartselaar, Antwerpen (9 districten), Arendonk, Balen, Beerse, Boechout, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Dessel, Duffel, Edegem, Essen, Geel, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Hemiksem, Herentals, Herenthout, Herselt, Hoogstraten, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kasterlee, Kontich, Laakdal, Lier, Lille, Lint, Malle, Mechelen, Meerhout, Merksplas, Mortsel, Niel, Oud-Turnhout, Ranst, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Rumst, Schelle, Schilde, Schoten, Stabroek, Turnhout, Vosselaar, Wijnegem, Willebroek, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven en Zoersel op oudejaarsnacht gratis met de bus of tram. Op vertoon van hun identiteitskaart krijgen inwoners bij hun gemeente een gratis feestbussenticket en een dienstregelingenboekje. Een lijst met de verdeelpunten in de deelnemende gemeenten vind je op www.feestbussen.be. Met dit ticket kunnen zij gratis heel Vlaanderen rondtoeren.

Elke gemeente die deelneemt betaalt 700 euro aan De Lijn. De provincie past een groot deel van de kosten voor de bussen, trams en chauffeurs bij.

Dit jaar doen de gemeenten Heist-op-den-Berg, Herenthout en Willebroek voor de eerste keer mee met de actie.

Feestvierders uit niet-deelnemende gemeenten betalen 2,50 euro

Woon je niet in een van de deelnemende gemeenten, dan kan je toch mee met de feestbus dankzij het speciale feestbussenticket van 2,50 euro. Het ticket is vanaf 31 december verkrijgbaar bij de Lijnwinkels, de verkoopautomaten of op de bus.

Om ook inwoners van niet-deelnemende gemeenten te trakteren, deelt de provincie Antwerpen gratis 50 duo-tickets uit. Surf naar www.feestbussen.be en doe mee aan de wedstrijd!

Heb je al een Buzzy Pazz of een Omnipas van De Lijn, dan reis je sowieso gratis met de feestbus. Je hoeft dan ook geen feestbussenticket te kopen of af te halen bij je gemeente.

Meer info:

Meer info vind je op www.feestbussen.be, www.delijn.be en krijg je bij De Lijninfo op het nummer 070 220 200.