Ingezonden persbericht

PvdA-jongeren willen Thijs Berman als lijsttrekker

Amsterdam, 8 december 2008 - Als het aan de Jonge Socialisten in de PvdA ligt wordt Thijs Berman de PvdA-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen van komend jaar. De Jonge Socialisten hopen nu het goede voorbeeld te hebben geven aan de rest van de PvdA.
Thijs Berman heeft als enige van de kandidaat-lijsttrekkers ervaring in het Europees Parlement. "Hij heeft onlangs in het parlement nog één miljard euro binnengehaald voor Afrikaanse boeren om de voedselcrisis te lijf te gaan. Daarmee heeft hij zijn visitekaartje afgegeven", vindt JS-voorzitter Sven Stevenson.
De PvdA-jongeren spraken zich in een interne ledenraadpleging massaal uit voor de Europarlementariër. Thijs Berman kreeg meer stemmen dan de overige drie kandidaten samen. Enkel Jacques Monasch was verder in staat om een redelijke steun onder de JS te verwerven. De uitslag pakt met name slecht uit voor kandidaat Hannah Belliot. De Jonge Socialisten kiezen dus voor kennis en ervaring in het Europees Parlement.
Vanaf vandaag kunnen alle PvdA-leden tot en met vrijdag 19 december hun stem uitbrengen op hun voorkeurskandidaten voor het lijsttrekkerschap. Zij hebben daarbij de keuze uit Europarlementariër Thijs Berman, campagnestrateeg Jacques Monasch, ex-wethouder Hannah Belliot en ex-kamerlid Kris Douma. De PvdA maakt gebruik van het 'alternative vote' verkiezingssysteem. In de ogen van de Jonge Socialisten een verfoeid systeem omdat de intransparantie van het systeem maakt dat leden van de PvdA niet weten wat hun stem teweeg brengt.

Noot voor redacties: