Raad van State


maandag 8 december 2008
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan "Steenwijk De Schans" van de gemeente Steenwijk. Het plan maakt de bouw van 500 woningen mogelijk ten zuiden van Steenwijk. Een aantal inwoners van het nabijgelegen Zuidveen komt tegen de goedkeuring in beroep. Zij vinden dat er geen behoefte is aan een nieuwe woonwijk in Steenwijk. Verder vrezen zij dat het natuurgebied De Wieden door de komst van de woonwijk wordt aangetast. Dit gebied, dat aansluit op de Weerribben, is aangewezen als een speciale beschermingszone in de zin van de Vogel- en Habitatrichtlijn. De inwoners zijn ook bang voor verkeersoverlast, aantasting van hun privacy en verlies van uitzicht door de nieuwbouw. Deze zitting is een voortzetting van een eerdere rechtszitting die op
1 augustus jl. plaatsvond. De tweede zitting vindt plaats om meer duidelijkheid te krijgen over de gevolgen van het bestemmingsplan voor het natuurgebied De Wieden. Daar zal de zitting over gaan. (zaaknummer 200705288/1)
stadsdeel Amsterdam Zuidoost heeft verleend voor het plaatsen van een standbeeld op de trap aan het Anton de Komplein in Amsterdam. Twee inwoners van Amsterdam komen tegen de vergunning in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het niet eens met de wijze waarop de Surinaamse verzetsstrijder Anton de Kom wordt afgebeeld. De rechtbank in Amsterdam verklaarde in maart van dit jaar een eerder beroep van de inwoners ongegrond. (zaaknummer 200803269/1)

12.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Veere heeft opgelegd aan discotheek De Hooizolder aan de Grindweg in Westkapelle vanwege geluidsoverlast. Volgens het college overschrijdt de discotheek 's nachts de geluidsvoorschriften uit het Activiteitenbesluit. De exploitant stelt dat de geluidmetingen niet goed zijn uitgevoerd. Verder is er volgens hem ten onrechte gemeten bij een recreatiewoning die illegaal zou worden bewoond. Ook is hij al bezig met het aanbrengen van geluidwerende voorzieningen. Daarom verzoekt hij de Raad van State het dwangsombesluit te schorsen. (zaaknummer 200808614/1)

14.00 uur

Zitting over het besluit van de minister van VROM waarbij bezwaar is gemaakt tegen het voornemen van het waterschap Rijn en IJssel om biologisch gedroogd RWZI-slib uit te voeren naar Evonik STEAG GmbH in Lünen (Duitsland). De afvalstoffen bestaan uit rioolwaterslibben van het waterschap die door GMB Slibverwerking Zutphen worden ingezameld en vervolgens vermengd met gecomposteerd materiaal en houtsnippers. Dit mengsel wordt vervolgens gecomposteerd en daarna gezeefd. De minister heeft bezwaar gemaakt tegen de voorgenomen uitvoer, omdat het slibverwerkingsbedrijf - als nieuwe producent - in plaats van het waterschap het kennisgevingsformulier van de voorgenomen uitvoer had moeten invullen vanwege de bewerking die het slibverwerkingsbedrijf met het slib verricht. Het waterschap is het niet met het besluit van de minister eens. Daarom komt hij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200801374/1)

13.30 uur

Zitting over de vrijstelling en de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Woerden heeft verleend voor de bouw van 185 woningen, 23 zorgwoningen met ondergrondse parkeergarage op een perceel tussen de Hoge Rijndijk, de Oude Rijn en de Boerendijk in Woerden. Een aantal omwonenden vindt de gebouwen te hoog. Hierdoor vrezen zij onder meer voor schaduwwerking. Ook zou hun uitzicht worden belemmerd. Verder vinden ze de gebouwen - vanwege de grootte ervan - niet in de omgeving passen. De rechtbank in Utrecht verklaarde in april van dit jaar twee eerdere beroepen van de omwonenden ongegrond. (zaaknummers 200803475/1 en 200803480/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.