Amsterdam RAI

PERSBERICHT

Resultaten recent, grootschalig nationaal onderzoek op openingscongres AgroVak:

AGRARIËRS VERWACHTEN GROEI, ONDANKS ECONOMIE

De agrarische ondernemer heeft, ondanks de teruglopende economie, vertrouwen in de toekomst en bijna 60% verwacht dat zijn bedrijf meer dan gemiddeld zal groeien. Melkveehouders verwachten meer groei dan akkerbouwers en loonwerkers. De groei denkt men op te vangen door te investeren in verdere automatisering en mechanisering, en minder met eigen personeel op het bedrijf. Bij die investeringen speelt merktrouw slechts bij 22% een belangrijke rol; aanschaf van een nieuwe machine via internet is maar bij 13% aan de orde. Dat blijkt uit een recent nationaal onderzoek onder ruim 3.700 agrariërs dat volgende week wordt gepresenteerd op het congres 'Agrarische schaalvergroting: grenzeloos?'. Dit congres, georganiseerd door Rabobank, Federatie Agrotechniek en AgroVak, is de opening van AgroVak 2008, het grootste Nederlandse landbouwevenement dat plaatsvindt van 9 tot 12 december in de Brabanthallen in Den Bosch.

Is een voerrobot een must om te groeien als melkveebedrijf? Moet je als akkerbouwer investeren in grond of in nieuwe spuitmachines? Gaat de huidige recessie aan de landbouw voorbij? Dat zijn stellingen naar aanleiding van het onderzoek waarover agrarische topondernemers discussiëren tijdens het congres op 9 december aanstaande. Bedrijven met 300 melkkoeien of 500 hectare akkerbouwgrond: hoe denken akkerbouwers, melkveehouders en loonwerkers over de mechanisatiegraad op deze agrarische bedrijven van de toekomst die steeds verder toenemen in bedrijfsgrootte? Gaan ze meer investeren in arbeidskrachten, melkinstallaties, voersystemen en voederwinning? Of gaan ze meer werk uitbesteden aan de loonwerker of meer samenwerken met collega-ondernemers? Deze vragen worden in dit onderzoek naar de toekomst van de landbouwmechanisatie beantwoord. Verder geeft LNV-minister Verburg tijdens het congres haar visie op de innovatie in de toeleverende agro-industrie, en belicht Joop Wijn van Rabobank de financiële grenzen aan de toenemende bedrijfsgrootte.

Toekomst van de landbouwmechanisatie op AgroVak
Voor deelnemers en bezoekers van AgroVak is het interessant te weten hoe de landbouwsector kan inspelen op deze verwachte toenemende schaalvergroting. Het congres en onderzoek passen geheel in de visie van AgroVak om in te spelen op de agrariër van de toekomst. Op een volgeboekte AgroVak presenteren zich ruim 230 fabrikanten, importeurs en dealers met hun nieuwste trekkers, machines en bedrijfsuitrusting. Zij bieden de bezoekers op 40.000 m2 een compleet overzicht van de toekomst van de landbouwmechanisatie. Want elke agrarisch ondernemer is niet alleen op zoek naar de meest efficiënte bedrijfsvoering, maar ook naar de modernste machines, de nieuwste producten en de laatste ontwikkelingen.

De meest opvallende productinnovatie wordt bekroond met de AgroVak Award. Alle actuele informatie over het congres en het aanbod op de beurs is te vinden op www.agrovak.nl.

www.agrovak.nl
Het AgroVak-openingscongres is toegankelijk voor genodigden en persvertegenwoordigers. AgroVak vindt plaats in de Brabanthallen in Den Bosch en is van dinsdag 9 tot en met vrijdag

12 december 2008 dagelijks open van 10 tot 18 uur. Toegang tot de beurs bedraagt E 18,- per persoon en is op vertoon van een relatiekaart gratis. AgroVak Holland wordt georganiseerd door Amsterdam RAI en Expo Management, in samenwerking met Libéma en onder auspiciën van de Federatie Agrotechniek.

Noot voor de redactie/