Philips

Persinformatie

8 december 2008

UMC Groningen, Astma Fonds en Philips bundelen krachten voor behandeling longziekte COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease)

THUISBEADEMING ALTERNATIEF VOOR ERNSTIG ZIEKE LONGPATIËNTEN MET LONGEMFYSEEM EN CHRONISCHE BRONCHITIS ALS MEDICIJNEN NIET MEER HELPEN

Eindhoven, Nederland - Door iedere nacht tijdens het slapen gebruik te maken van beademing met behulp van een gezichtsmasker neemt de kwaliteit van leven van ernstig zieke patiënten met chronische bronchitis of longemfyseem (verzamelnaam COPD) aantoonbaar toe. Het UMC Groningen concludeert dit aan de hand van de eerste resultaten van een onderzoek dat is gehouden in samenwerking met het Astma Fonds en Philips Respironics. Patiënten blijken meer te kunnen ondernemen en lichamelijk beter te functioneren, omdat ze minder moe zijn en het minder benauwd hebben. Patiënten met COPD komen op dit moment nog niet in aanmerking voor deze chronische ademhalingsondersteuning. UMCG longarts Peter Wijkstra onderzoekt of hier verandering in moet komen. De resultaten van zijn onderzoek, waaraan tot op heden zeventig ernstig zieke COPD patiënten deelnamen, worden deze maand gepubliceerd in de december editie van het medisch wetenschappelijk tijdschrift Thorax.

Een half miljoen patiënten in Nederland
Momenteel is COPD bij een half miljoen mensen in Nederland vastgesteld. Maar omdat het een relatief onbekende ziekte is, ligt dit percentage waarschijnlijk twee keer zo hoog. Bovendien zal het aantal mensen dat leidt aan deze luchtwegaandoening de komende decennia fors toenemen. De longziekte verergert geleidelijk en is niet te genezen. Mensen met COPD hebben te maken met benauwdheid en weinig uithoudingsvermogen. Ze zijn bovendien dikwijls in ernstige mate beperkt in hun dagelijkse doen en laten. De ziekte kan zelfs levensbedreigend zijn. Momenteel worden ernstige gevallen van COPD alleen in geval van nood, een zogenoemde acute fase, in het ziekenhuis behandeld met beademing. Het is al bekend dat dit zeer effectief is en levens kan redden. De longen kunnen beter herstellen. Tachtig procent van deze acute gevallen wordt echter binnen een jaar opnieuw opgenomen. Vijftig procent van hen sterft binnen dezelfde periode vanwege ademhalingstekort. Permanente nachtelijke beademing
Het UMC Groningen voert daarom twee onderzoeken uit naar de vraag of het permanent toepassen van nachtelijke beademing de kwaliteit van het leven van patiënten kan verbeteren. Eerdere onderzoeken in Engeland en Spanje wezen al in die richting, maar misten een voldoende wetenschappelijke onderbouwing. Zo werd er onder meer geen gebruik gemaakt van controlegroepen.

De twee onderzoeken die het UMC Groningen momenteel uitvoert, gaan in op de vragen: Wat kunnen artsen voor hulp bieden als medicijnen niet meer helpen? En wat is het effect van nachtelijke beademing als aanvulling op de bestaande behandeling? De eerste studie onderzoekt de waarde van beademing naast een revalidatieproces onder begeleiding van een fysiotherapeut. Deze studie, waaraan zeventig patiënten deelnamen, is gestart in augustus 2004 en nu afgerond. In maart 2009 vindt een langetermijn follow up plaats. De tweede studie is er op gericht om te onderzoeken of het zinnig is nachtelijke beademing in de thuissituatie te continueren als patiënten in de acute fase ook al beademd zijn in het ziekenhuis. Hierbij worden meerdere parameters onderzocht en wordt gewerkt met twee groepen mensen: een groep die wel iedere nacht wordt beademd en een groep die niet wordt beademd. Deze multicentre studie ondersteunt door het Astma Fonds en geïnitieerd door het UMCG in samenwerking met het UMCM en Erasmus MC, is gestart op 1 januari 2008 en zal op 1 januari 2012 afgerond zijn.

"Op basis van de eerste resultaten lijkt het zo zijn dat het chronisch beademen van ernstig zieke COPD-patiënten de revalidatie effectiever maakt. Bovendien gaat de kwaliteit van hun leven duidelijk omhoog als zij 's nachts thuis beademd worden," zegt longarts Peter Wijkstra van het UMC Groningen.

"Onderzoek is cruciaal in de zoektocht naar verbeteringen voor mensen met chronische longziekten", zegt Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds. "Resultaten komen ten goede aan zorgverleners, patiënten en andere partijen in de zorg. Het Astma Fonds rekent het stimuleren van onderzoek tot één van haar kerntaken. Ook dit onderzoek door UMC Groningen kan een onmiskenbare bijdrage leveren aan de kwaliteit van zorg en leven van mensen met een chronische longziekte."

"Het is van groot belang te onderzoeken op welke momenten in de zorgketen we zorg kunnen optimaliseren en met behulp van technologie efficiënter en effectiever kunnen maken. Met ons productenaanbod zetten we in op een integraal en geïntegreerd zorgproces waarin zowel ziekenhuis als thuissituatie zijn betrokken. Als een patiënt in iedere fase van een ziekteproces toegang heeft tot effectieve zorgoplossingen, stellen we hem in staat thuis met de best mogelijke kwaliteit van leven zo lang mogelijk een zelfstandig leven te kunnen leiden," stelt Hans Bossink, CEO van Philips Healthcare Benelux.

Voor afbeeldingen in hoge resolutie en additionele achtergrondinformatie:

http://www.philips.nl/about/news/press/20081208_behandeling_copd.page

http://www.philips.nl/about/news/press/20081208_behandeling_copd_backgrounder.page

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Joost Maltha
Philips Nederland Communicatie
Tel: +31 40 2780125
Mobiel: +31 6 10558116
Email: joost.maltha@philips.com

Janneke Kruse
UMC Groningen
Afdeling Voorlichting en Communicatie
Tel. +31 50 361 22 00
E-mail: j.m.kruse@bvl.umcg.nl

Jelmer Krom
Astma Fonds
Afdeling Communicatie
Tel. +31 33 434 12 44
Mobiel: +31 6 57 94 32 34
E-mail: jelmer.krom@astmafonds.nl

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van "sense and simplicity". Philips heeft wereldwijd circa 128.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 60 landen. Met een omzet van EUR 27 miljard in 2007 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

Astma Fonds

Het Astma Fonds richt zich op het oplossen van essentiële problemen van mensen met een chronische longziekte. Dat gebeurt door projecten op het gebied van preventie, zorgkwaliteit en kwaliteit van leven. Op elk van die terreinen stimuleert het Astma Fonds onderzoek, belangenbehartiging en voorlichting. Het Astma Fonds is met ruim 40.000 leden één van de grootste patiëntenorganisaties in Nederland.

UMC Groningen
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland en de grootste werkgever van Noord-Nederland. De bijna 10.000 medewerkers werken in de patiëntenzorg en aan vooraanstaand wetenschappelijk onderzoek, waarbij de focus ligt op 'gezond ouder worden'. Daarnaast worden er ongeveer 3400 studenten opgeleid tot arts en ruim 450 artsen opgeleid tot medisch specialist. Patiënten komen in het UMCG voor basiszorg, maar ook voor zeer specialistische diagnostiek, onderzoek of behandeling. Alle patiënten met gecompliceerde of zeldzame aandoeningen uit Noord Nederland worden uiteindelijk naar het UMCG verwezen. Goede zorg is altijd gebaseerd op de nieuwste inzichten, en wordt gegeven door de beste dokters en verpleegkundigen. Samen met ondersteunend personeel werken zij dagelijks aan die ene, gemeenschappelijke doelstelling: bouwen aan de toekomst van gezondheid.