European Union



Brussel, 8 december 2008

Levens redden - Commissie neemt maatregelen om orgaandonatie in heel Europa te bevorderen

Vandaag heeft de Commissie belangrijke kwaliteits- en veiligheidsvoorschriften voor orgaandonatie vastgesteld, vergezeld van een actieplan van tien punten om in samenwerking met de lidstaten de systemen voor orgaandonatie en -transplantatie in Europa te versterken. Orgaantransplantatie is voor vele patiënten de enig beschikbare levensreddende behandeling. Momenteel wachten er in de EU 56 000 patiënten op een geschikt donororgaan. Volgens berekeningen overlijden er iedere dag twaalf mensen terwijl ze wachten op transplantatie. De richtlijn en het actieplan behelzen drie belangrijke thema's: verbetering van de kwaliteit en veiligheid van organen in Europa, vergroting van de beschikbaarheid van organen en verbetering van de efficiëntie en toegankelijkheid van transplantatiesystemen.

Androulla Vassiliou, commissaris voor Gezondheid, verklaarde het volgende: "Deze voorschriften zijn bedoeld om levens te redden. Wij willen dat de burgers en patiënten in Europa ervan verzekerd kunnen zijn dat de EU en de lidstaten samenwerken en zich maximaal inspannen om een kwalitatief hoogwaardig en veilig transplantatiesysteem te krijgen."

Kwaliteits- en veiligheidsnormen voor organen - de richtlijn

De richtlijn voorziet in een duidelijk wettelijk kader voor orgaandonatie en -transplantatie in de Europese Unie. Dit betekent dat er in elke lidstaat een nationale bevoegde autoriteit wordt opgericht of aangewezen om overeenstemming met de kwaliteits- en veiligheidsvoorschriften van de EU te waarborgen. Deze standaardvoorschriften omvatten de instelling van een systeem voor de traceerbaarheid van menselijke organen en een meldingssysteem in geval van ernstige ongewenste voorvallen en bijwerkingen. Om de uitwisseling van menselijke organen te vergemakkelijken, zal het verzamelen van gegevens voor de karakterisering van organen worden gestandaardiseerd. Tenslotte komen er nationale kwaliteitsprogramma's, die een continue prestatiebeoordeling waarborgen en leiden tot verbetering van de processen en de opleiding. Het doel van de richtlijn is om de risico's voor de ontvanger van het orgaan te verkleinen, de toewijzing van organen in Europa nog meer te verbeteren en ervoor te zorgen dat het transplantatieteam de benodigde informatie krijgt om de juiste keuze te kunnen maken.

Actieplan in 10 punten

Het actieplan (2009-2015) bevat voor de komende zes jaar tien prioritaire acties, gegroepeerd onder drie thema's voor orgaandonatie en -transplantatie in Europa. Deze thema's zijn: verbetering van de kwaliteit en veiligheid van organen in Europa, vergroting van de beschikbaarheid van organen en verbetering van de efficiëntie en toegankelijkheid van transplantatiesystemen. Het actieplan wil de samenwerking bevorderen en de coördinatie tussen lidstaten vergemakkelijken. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt, zoals de uitwisseling van goede praktijken of het bevorderen van EU-brede overeenstemming over bepaalde onderwerpen. Een gebied voor prioritaire actie is bijvoorbeeld de verbetering van de kennis en communicatieve vaardigheden van gezondheidswerkers en patiëntenondersteuningsgroepen ten aanzien van orgaantransplantatie. Een ander gebied voor prioritaire actie is de uitwisseling van ervaringen met de rol van transplantatiecoördinatoren om het aantal beschikbare organen te vergroten.

Achtergrond

Op 31 mei 2007 heeft de Commissie een mededeling over orgaandonatie en
-transplantatie goedgekeurd. In deze mededeling en de bijbehorende effectbeoordeling werden een aantal suggesties voor actie op het niveau van de Gemeenschap en de lidstaten gedaan. De acties zijn bedoeld om het aanbod van donoren in Europa te helpen vergroten en de kwaliteit en veiligheid van de procedures te waarborgen.

In de mededeling werd een tweeledig actiemechanisme voorgesteld: een actieplan ter versterking van actieve coördinatie en samenwerking tussen de lidstaten, aangevuld door een rechtsinstrument met de basisbeginselen voor de kwaliteit en veiligheid.

Op grond hiervan heeft de Commissie de vandaag goedgekeurde ontwerprichtlijn en het bijbehorende actieplan opgesteld.

De richtlijn betreffende de kwaliteit en de veiligheid van orgaandonatie en -transplantatie en het actieplan voor nauwere samenwerking tussen de lidstaten op het gebied van orgaandonatie en
-transplantatie zijn te vinden op:
http://ec.europa.eu/health/ph_threats/human_substance/organs_en.htm