Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Twaalf techniektalenten beginnen kwalificatie WK voor jonge vakmensen

Nederlandse Vakkanjers gaan voor ticket naar Calgary

HAZERSWOUDE-DORP, 8 december 2008. Twaalf aanstormende techniektalenten maken goede kans Nederland te vertegenwoordigen op het WK voor jonge vakmensen, volgend jaar september in Calgary. De Vakkanjers moeten zich de komende maanden in een zwaar kwalificatietraject bewijzen om een ticket voor Canada binnen te slepen. De eerste kwalificatieronde is op 15 december. Daarna volgen nog drie hordes voordat de definitieve Nederlandse selectie voor de WorldSkills wordt bekendgemaakt.

Alleen kandidaten die daadwerkelijk kans maken op eremetaal in Calgary worden uitgezonden. Dat betekent dat de twaalf Vakkanjers (techniektalenten van roc's en bedrijven in de metaal en elektro) tijdens de laatste test 85 procent van de score moeten halen om zich definitief te kwalificeren. De eerste drie kwalificatierondes (15 december, 26 januari en 23 februari) zijn individueel. Bij de laatste test in maart komen alle Vakkanjers bijeen op één wedstrijdlocatie.

Snelheid omhoog
Kevin Kloosterman van ROC Mondriaan in Den Haag is één van de twaalf kandidaten die in de race zijn voor Calgary. Samen met zijn school- en teamgenoot Rens van Holstein wil hij zich kwalificeren in het wedstrijdvak mechatronica. "We hebben als voorbereiding eind november meegedaan aan de Mechatronics Pan American Competition in Brazilië. Daar werden we vierde. Het was een heel nuttige test. De komende tijd gaan we werken aan onze zwakke punten, want in Calgary moeten we er echt bij zijn. Het zal nog tien keer mooier zijn dan wat we in Brazilië hebben meegemaakt."

WorldSkills 2009
De WorldSkills 2009 zijn van 1-7 september 2009 in Calgary (Canada). Tijdens deze tweejaarlijkse wereldkampioenschappen voor jonge vakmensen staan 45 wedstrijdvakken op het programma. In totaal zijn er 1.000 deelnemers uit 51 verschillende landen, die de strijd aangaan op een wedstrijdvloer van 80.000 vierkante meter. De organisatie verwacht ongeveer 150.000 bezoekers. Kijk voor meer informatie op www.vakkanjers.nl en www.worldskills2009.com.

Deze Vakkanjers kunnen zich kwalificeren voor de WorldSkills:

CADD-tekenen
Bob Kramer (21), Heinkenszand
Kramer Machines BV, Colijnsplaat

CNC-draaien
Patrick Borgelink (20), Rietmolen
Enerpac Haaksbergen B.V., Haaksbergen

Industriële automatisering
Karel Versteegen (20), Afferden
Van der Lande BV, Veghel

Lassen
Robert van Tilborg (21), Rijswijk (N-Br)
Mercon Steel Structures BV, Gorinchem

Polymechanica
Christian Bil (21), Boornbergum
Norma IMS B.V., Drachten

Mechatronica
Kevin Kloosterman (20), Den Haag
Rens van Holstein (19), Naaldwijk
Beiden ROC Mondriaan, Den Haag

Manufacturing Team Challenge (MTC)
Jan Nevels (21), Haarlo
Safan BV, Lochem
Guus van Bree (19), Vortum-Mullem
Elpress Cleaning Systems, Boxmeer
David den Hartigh (22), Oud-Alblas
TTA BV, Bleskensgraaf

Robotica
Sjors van der Valk (18), Honselersdijk
Perry van Adrichem (18), Honselersdijk
Beiden ROC Mondriaan in Den Haag

Over Vakkanjers
De beroepenwedstrijden in de metaal en elektro zijn onderdeel van de campagne Vakkanjers, waarmee Bureau TOP de vaktrots en daarmee de instroom van jonge vakmensen in deze sectoren wil stimuleren. Bureau TOP is een samenwerkingsverband van Stichting A+O (Stichting Arbeidsmarkt en Opleiding in de Metalektro) en Stichting OOM (Stichting Opleiding en Ontwikkeling Metaalbewerking). Binnen deze opleidingsfondsen zijn de werkgevers- en werknemersorganisaties in de metaal en elektrotechnische industrie en metaalbewerking vertegenwoordigd. De sociale partners zijn de werkgeversorganisaties Vereniging FME-CWM en Koninklijke Metaalunie en de werknemersorganisaties FNV Bondgenoten, CNV BedrijvenBond, VHP Metalektro en De Unie. De campagne Vakkanjers is tot stand gekomen in samenwerking met Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap.

EINDE PERSBERICHT

-----------
Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht