Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zutphen, 25 november 2008

Publieksdebat: herbestemming van leegkomende kerkgebouwen

Het festival Geloven in Gelderland organiseert samen met de Gemeente Apeldoorn en dagblad De Stentor een publieksdebat over haalbaarheid en betaalbaarheid van herbestemming en nevenbestemming van kerkgebouwen. Wat moet er gebeuren met kerken die leeg komen te staan? Ook in de gemeente Apeldoorn is dat een actueel thema. Mogen kerken worden gesloopt, zoals met de Opstandingskerk is gebeurd of moeten ze een andere functie krijgen zoals bij de Noorderkerk (kantoor) en Zuiderkerk (woningen) is gebeurd? En tot welke prijs?

Met medewerking van o.a.:
Opening Jolanda Reitsma-Buitenweg (wethouder Ruimtelijke Ordening en Monumenten, Apeldoorn) Inleiding Johan Carel Bierens de Haan (hoogleraar 'Erfgoed van monument, tuin en landschap' aan de VU in Amsterdam, adjunct-directeur van Paleis Het Loo, voormalig adjunct-directeur van St. Geldersche Kasteelen en St. Geldersch Landschap) Panelleden Egbert Hoogenberk (architect Harmonische Architectuur) Wytze Kuijper (bureau Ago Quod Ago, gespecialiseerd in herbestemmingen) Huub Ummels (oud-ambtenaar Monumentenzorg)
Martin van Bleek (Gelders Genootschap)
Discussieleider Peter Breukink (directeur St. Oude Groninger Kerken, bestuurslid Landelijk Jaar van het Religieus Erfgoed)

Maandag 8 december, 19.30 - 21.30 uur, Mariakerk, Hoofdstraat 18, 7311 NK Apeldoorn

Toegang gratis. Festivalinformatie: www.geloveningelderland.nl
---

Fotowedstrijd 'Mijn Kerk'
Stuur een foto in van de kerk in de gemeente Apeldoorn (of een deel daarvan) die u het meest dierbaar is en beschrijf kort waarom dat zo is. Voor degene die de mooiste foto maakt, stelt het festival Geloven in Gelderland een weekendje weg ter beschikking op een bijzondere erfgoedlocatie. De winnaar wordt bekendgemaakt op maandag 8 december, bij het publieksdebat over herbestemming van leegkomende kerkgebouwen in Apeldoorn. FotoŽs kunnen tot maandag 1 december 2008 gemaild worden naar apeldoorn@destentor.nl. Kijk op www.geloveningelderland.nl voor meer informatie over de wedstrijd.
---

'Geloven in Gelderland' is een uniek festival rond Gelders religieus erfgoed. Het festival sluit aan bij het landelijk 'Jaar van het Religieus Erfgoed'. Van oktober t/m december 2008 vinden in heel Gelderland 200 activiteiten plaats voor alle inwoners: jong of oud, religieus of niet, geĂŻnteresseerd in kunst, cultuur en geschiedenis. Actuele festivalinformatie vindt u op www.geloveningelderland.nl. Einde bericht

---