Gemeente Hattem

ACTIEVE INFORMATIEPLICHT COLLEGE à RAAD

8 december 2008

Vaststelling bestemmingsplan Buitengebied Hattem, Windturbinepark

Kern van de zaak
:
Tijdens de vergadering van de Brede Commissie zijn er nog een aantal vragen gesteld en opmerkingen geplaatst. In deze actieve raadsinfo willen wij kort ingaan op de belangrijkste punten. Deze informatie kunnen de raadsleden gebruiken t.b.v. de definitieve afweging in de raadsvergadering van 8 december.

VROM
Het ministerie van VROM heeft n.a.v. de behandeling in de Brede Commissie u een brief toegezonden, waarin zij ingaat op een aantal onduidelijkheden. De brief gaat in op de onderwerpen geluid en landschap. Deze brief is bijgevoegd. Het ministerie is bereid de brief in de raadsvergadering toe te lichten en eventuele vragen te beantwoorden. Wij verzoeken u om uiterlijk vrijdag 5 december (16.00 uur) aan te geven of u hiervan gebruik wilt maken.

Geluid
Enkele raadsfracties hebben aangegeven geen goed beeld te hebben van de effecten van Europese normering op de geluidsberekeningen. Het bureau Lichtveld Buis & Partners heeft (op verzoek van de initiatiefnemer) een nieuwe berekening uitgevoerd waarbij de Europese normering als uitgangspunt is genomen. Deze notitie is bijgevoegd.

Landschap
In het kader van de NB-wetvergunning is er een onderzoek uitgevoerd naar landschappelijke beleving van het windturbinepark Hattemerbroek in samenhang met natuurgebieden in de omgeving. De rapportage bevat o.a. verschillende visualisaties van het windturbinepark. Mede op basis van dit rapport is de NB-wetvergunning verleend. De conclusies van de rapportage (hoofdstuk 9) is bijgevoegd. De volledige rapportage ligt ter informatie bij de griffier en wordt u via een link digitaal toegezonden.

MER
In 2003 is de m.e.r.-beoordeling voor het windturbinepark uitgevoerd. De aanmeldingsnotitie inzake de m.e.r.-beoordelingsplicht is bijgevoegd. De bureaus Ecofys en Grontmij hebben in opdracht van de gemeente Hattem en Oldebroek een advies over deze beoordeling opgesteld (bureau Taken). De conclusie is om geen m.e.r. uit te voeren (dit is bevestigd door de onafhankelijke commissie voor de milieueffectrapportage). Het advies is bijgevoegd. Ook de behandeling van het college en de commissie is bijgevoegd.

Overzicht bijlagen:

Algemeen

- brief ministerie van VROM (realisatie windmolenproject Hattem)

Geluid

- rapportage Lichtveld Buis en Partners

Landschap

- digitale versie rapport bureau Taken over landschappelijk beleving
- hoofdstuk 9 (conclusies) van de bovenstaande rapportage

MER

- aanmeldingsnotitie m.e.r.-beoordeling

- advies m.e.r.-beoordelingsplicht Ecofys

- besluitvorming college (inzake MER)

- besluitvorming brede commissie (inzake MER)

- publicatie in Huis aan Huis

Financiële aspecten
:
nvt
Deadline
:
nvt

Bron
Behandelend ambtenaar

Jorrit Immerzeel
email-adres :immerzeel@hattem.nl
doorkiesnummer :038-4431625
Bronnen
:
Ministerie VROM, Lichtveld Buis & Partners, bureau Taken.


--------------------------
Peter A. Sips
Communicatieadviseur Gemeente Hattem
tel.: 038 - 443 1616
mobiel: 06 186 84405
e-mail: sips@hattem.nl