GroenLinks

GroenLinks brengt lef en daadkracht naar Poznan

8 december 2008

We hebben niet veel tijd meer. De wereld moet snel actie ondernemen om de wereldwijde klimaatcrisis aan te pakken. Aanstaande woensdag, donderdag en vrijdag moeten politici van over de hele wereld spijkers met koppen slaan tijdens de VN-klimaatonderhandelingen in het Poolse Poznan. Namens GroenLinks zal Tweede Kamerlid Kees Vendrik er vanaf woensdag bij zijn en alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat de Nederlandse en Europese inbreng dapper, daadkrachtig en toekomstgericht zal zijn.

Het klimaat is hot. Iedereen praat erover en ook in de media is er meer aandacht dan ooit tevoren. Maar tot nu toe is het vooral bij veel woorden en weinig daden gebleven. Dat moet veranderen. De kredietcrisis mag geen argument zijn om nog minder te gaan doen. Integendeel, de economische problemen bieden juist uitgelezen kansen om de economie groen en toekomstbestendig te maken.

Wat we nodig hebben is een Green New Deal, die de ecologie en de mens centraal stelt in de economie, in plaats van winstbejag op de korte termijn. De wereldleiders moeten hun verantwoordelijkheid nemen door deze week in Poznan de fundering van dat nieuwe, groene huis te graven. Zij moeten de fundamenten leggen voor een nieuw internationaal klimaatakkoord, dat in 2009 in Kopenhagen afgesloten dient te worden. Daarnaast is er ook het komend weekend een belangrijk moment voor het Europese klimaat- en energiebeleid: de Europese leiders besluiten dan over een pakket maatregelen die concrete invulling moeten geven aan internationale klimaatafspraken die eind vorig jaar zijn gemaakt in Bali.

Kees Vendrik