Gemeente De Bilt


Winnaar Taalbokaal 2008 Gemeente De Bilt bekend!

De werkgroep Taalbokaal van de gemeenteraad, bestaande uit Anne-Marie Mineur, Marcus van der Mast, taalbokaallid van het eerste uur Aleid Zuidema en jurylid Ellen Thier, heeft donderdag 27 november voor de laatste maal de Taalbokaal uitgereikt.

En de winnaar is....

De heer Bonne Hijlkema heeft het best leesbare raadsstuk van 2008 opgesteld: de nota Weerstandsvermogen en Risicomanagement. Een eervolle vermelding is voor de heer Erik Wietses met de Programmabegroting 2008 en meerjarenraming 2009-2011 en mevrouw Gigi Houtlosser voor de tweede maal, dit keer met de nota Modernisering Sociale Werkvoorziening (WSW).

Wisselprijs

Voor de winnaar waren er niet alleen bloemen en een boekwerk, maar natuurlijk ook de Taalbokaal. De Taalbokaal is een geëtste glazen vaas met gele kleurbanen. De vaas is ontworpen en geblazen door glaskunstenaar David Beliën die jarenlang in De Bilt woonde en werkte. Tevens ontvangt de winnaar een glasplaat waarin zijn naam wordt gegraveerd. Zowel de vaas als de glasplaat zijn zogenaamde 'wisselprijzen'.

Niveau stijgt

Tijdens de uitreiking werd door Anne-Marie Mineur, de voorzitter van de werkgroep, geheel in rijmvorm stilgestaan bij taal en het feit dat de raadsstukken steeds beter worden opgesteld. De werkgroep, die haar werkzaamheden nu beëindigt, complimenteert de ambtelijke organisatie dat een dergelijke verbetering is doorgevoerd en hoopt dat deze aandacht blijft bestaan.

Laatste keer

De werkgroep Taalbokaal is vijf jaar geleden vanuit de raad opgericht op initiatief van toenmalig raadslid mevrouw Loekie van Huissteden met de bedoeling om raadsstukken te beoordelen op leesbaarheid en helderheid, en daar een 'prijs' aan te verbinden. De werkgroep, die verder bestond uit toenmalig raadslid mevrouw Aleid Zuidema en de heer Guus Geebel van de Vierklank, heeft in haar vijfjarig bestaan op deze wijze aandacht willen vragen van college, raadsleden en ambtenaren voor het belang van duidelijke en leesbare raadsstukken. Dit jaar was de laatste keer.