GroenLinks

Groene hervorming van de Economie meer dan ooit noodzakelijk

8 december 2008

Wat velen vreesden wordt bewaarheid. De Nederlandse economie zal volgens het CPB volgend jaar krimpen met 0,75% BBP. Dat kan zelfs oplopen tot 2% krimp in het zwartste scenario. Ook de werkloosheid zal snel stijgen. Waarschijnlijk met 200.000 personen in 2010.Enige meevaller is dat de koopkracht volgend jaar met 1,25% groeit, omdat de inflatie zo sterk daalt.

Nu de recessie toeslaat is het zaak niet in paniek te raken. Het Nederlandse begrotingsbeleid is al vele jaren succesvol en maakt dat Nederland er relatief sterk voorstaat. "Doe maar gewoon, dan ben je al een heel eind op streek", zei CPB directeur Teulings. GroenLinks pleit dan ook niet voor het overhoop gooien van de huidige begroting en 'extra te knijpen op de economie', zoals hardleerse liberale partijen als de VVD en D66 doen. Dat wil overigens niet zeggen dat er geen aanleiding is tot een aantal cruciale hervormingen: groene hervormingen wel te verstaan.

De aanpak van de gevolgen van de kredietcrisis biedt ook een groene kans. De Nederlandse regering moet waar mogelijk de vraaguitval in de economie compenseren door zoveel mogelijk groene investeringen bij burgers en bedrijven uit te lokken. Dit dient onder meer fiscaal gefaciliteerd te worden. Ook dient een verdere vergroening van de belastingen doorgevoerd te worden. Door vervuiling meer te belasten kan de lastendruk op arbeid verlaagd worden en de stijging van de werkloosheid worden afgeremd. Deze crisisbestendige remedie van GroenLinks duld geen uitstel. GroenLinks roept het kabinet met klem op dit groene antwoord op de crisis ook Europees uit te dragen en daarmee commissie voorzitter Barosso te steunen.

Van harte ondersteund GroenLinks het pleidooi van Teulings om de stijgende uitgaven voor de werkloosheid niet te compenseren met extra bezuinigingen. Juist nu moeten de automatische stabilisatoren volledig hun werk kunnen doen. Het kabinet dient de WW dus buiten de uitgavenkaders te plaatsen, daar pleit GroenLinks al jaren voor. Ook dient de regeling werktijdverkorting verder verruimd te worden.

Het CPB stelt nadrukkelijk dat haar raming met een hele grote mate van onzekerheid omgeven is. Zorgelijk is echter dat het verleden leert, dat bankencrises gemiddeld langer duren dan gewone recessies. Het is dus zaak de inspanningen te vergroten om de kredietcrisis aan te pakken. Kredietverleners dienen zwaarder op hun verantwoordelijkheid gewezen te worden. Zij mogen nu niet alle risicos afwentelen op de overheid of de belastingbetaler. Voor aanvang van het Kamerdebat over de gevolgen van de kredietcrisis (a.s. woensdag) zal GroenLinks met concrete voorstellen voor een groen steunpakket komen.

Femke Halsema
Kees Vendrik