Ingezonden persbericht


P e r s b e r i c h t

Montfoort brengt waardevolle houtopstanden in kaart

Wethouder Vinkenburg: "De kapvergunning kan eenvoudiger"

De gemeente Montfoort heeft de meeste waardevolle houtopstanden in Montfoort en Linschoten geïnventariseerd en vastgelegd. Wethouder J.H.W.M. Vinkenburg: "Deze houtopstanden krijgen een speciale beschermende status. Deze inventarisatieronde is gehouden, omdat wij alle waardevolle houtopstanden binnen de gemeente duurzaam willen behouden." Daarnaast kan - in het kader van het vereenvoudigen van regelgeving - de kapvergunning eenvoudiger. Wanneer de gemeenteraad daarmee instemt, zal voor de meeste bomen binnen de gemeente Montfoort geen kapvergunning meer nodig zijn.

Wat zijn waardevolle houtopstanden?
Waardevolle houtopstanden zijn bomen en boomstructuren (zoals een boomgaard of een laan met bomen) die de gemeente duurzaam wil behouden. Dat kan onder meer met behulp van beleidsregels en gemeentelijk gelden voor noodzakelijk boomonderhoud. De gemeente heeft deze houtopstanden geïnventariseerd vanuit het oogpunt van onder andere cultuurhistorie, ecologie, dendrologie, beplantingsvorm, beeldbepalendheid en/of ouderdom.

Particuliere waardevolle houtopstanden
Naast de gemeentelijke houtopstanden, staan waardevolle houtopstanden ook op terreinen van particulieren, of op provinciale grond binnen de gemeentegrens. Deze houtopstanden zijn ook geïnventariseerd. Zowel de houtopstand als de groeiplaats blijft eigendom van de eigenaar. De locatie van een waardevolle houtopstand blijft, ook na eventuele kap, de status van 'waardevol' behouden. Dit is bindend na overlijden of verhuizen. Om de houtopstand daadwerkelijk duurzaam te kunnen handhaven, zal de gemeente particulieren in de toekomst ondersteunen om behoud van hun waardevolle houtopstand te realiseren. De gemeente heeft de eigenaren geïnformeerd en informeert hen nog over het beheer. Wethouder Vinkenburg: "Wij hopen deze houtopstanden in goed overleg met de eigenaren duurzaam te kunnen behouden."

Veiligheid
In verband met de veiligheid van de omgeving worden in het kader van de zorgplicht de minder vitale waardevolle houtopstanden eens per jaar door de gemeente gecontroleerd. Voor de goede bomen is een reguliere boomcontrole eens per drie jaar voldoende. Indien onderhoud noodzakelijk is, ontvangt de eigenaar hierover bericht van de gemeente. De eigenaar van de houtopstand blijft verantwoordelijk voor de eigen houtopstand. Als eventueel geadviseerde maatregelen naar aanleiding van de boomcontrole tijdig worden uitgevoerd, heeft de eigenaar voldaan aan de zorgplicht.

Toch vellen
Indien een houtopstand vanuit veiligheidsoverwegingen toch geveld zal moeten worden, zal op het betreffende perceel wederom een houtopstand op duurzame wijze worden aangeplant. Deze houtopstand zal de status van waardevolle houtopstand overnemen. Zo blijft de waardevolle houtopstand op de kaart staan.

Bomenfonds
De eigenaar van een waardevolle houtopstand wordt door de gemeente ondersteund in het onderhoud van de betreffende houtopstand met behulp van een op te zetten bomenfonds. Voorstellen voor het bomenfonds en het bestand 'Waardevolle houtopstanden' worden naar verwachting begin maart 2009 ter besluitvorming aangeboden aan de gemeenteraad.

Wat verandert er voor de eigenaar?
In principe verandert er niets voor de eigenaar van een waardevolle houtopstand. Alles blijft zoals het was. Indien de eigenaar de houtopstand wil kappen zal er, net zoals nu, een kapvergunning aangevraagd moeten worden.

Waardevolle boom melden?
Wonen & omgeving > Straten en plantsoenen > Waardevolle houtopstanden. Indien uw boom hier niet vermeld is, neemt u dan contact op met de heer M. Giltay van de afdeling Ruimtelijk Beheer, telefoon 0348-476400 of stuur een e-mail naar mgiltay@montfoort.nl. Voorwaarde hierbij is wel dat de boom of houtopstand bijzonder/opvallend, minimaal 50 jaar oud en vanaf de openbare weg goed zichtbaar moet zijn.

+++

Beeldmateriaal
Foto's behorend bij dit persbericht kunt u kosteloos downloaden vanaf http://www.montfoort.nl/index.php?simaction=content&mediumid=1&pagid=19&fontsize=12&stukid=4234. U kunt deze foto's o.v.v. 'gemeente Montfoort' vrij plaatsen in uw media.

Meer informatie
Iris Jautze, communicatieadviseur, telefoon 0348-476457 of 06-54995911, ijautze@montfoort.nl