Ruim 50 inzendingen voor NOT Innovatieprijs 2009

Publicatiedatum: 08-12-2008

Voor de tweede maal wordt de NOT Innovatieprijs uitgereikt tijdens de NOT 2009. Deelnemers van de NOT hebben zich weer massaal ingeschreven. Maar liefst 56 producten en diensten dingen mee naar de prijzen. Er zijn drie categorieën vastgesteld voor deelname, te weten 'Leermiddelen en methodes', 'Innovatief gebruik van ICT ten behoeve van onderwijs' en 'Innovatieve toepassingen van facilitaire producten, inrichtingen of diensten'. Inzendingen zijn er o.a. van ThiemeMeulenhoff, Teach-in Group, Uitgeverij Deviant, HeBlad®, Science Center NEMO en Beeld en Geluid. Een totaaloverzicht van de inzendingen is te zien in de Innovatieprijs stand in hal 7.

Virtueel VO
ThiemeMeulenhoff dingt mee naar de Innovatieprijs 2009 met twee inzendingen. De eerste inzending betreft Festival Laagland, een virtueel literair festival voor leerlingen in het VO. Erika Welgraven, uitgever Nederlands en Literatuur van ThiemeMeulenhoff: "Festival Laagland is een eigentijdse, herkenbare, motiverende en vooral leuke manier om aan de slag te gaan met literatuur. Leerlingen kunnen zelfstandig of in groepjes de website opgaan en opdrachten uit het programmaboekje uitvoeren. Ze bezoeken virtuele festivaltenten met informatie en videofilmpjes over o.a. poëzie, auteurs, muziek, film en cabaret." Festival Laagland past goed in de modulaire aanpak van het vak literatuur.

Sprint voor het VMBO
De tweede inzending van ThiemeMeulenhoff is Sprint Nederlands vmbo, een methode voor het VMBO. De methode werd aan het begin van het schooljaar 2008/2009 geïntroduceerd. Erika Welgraven licht toe: "Sprint is uniek omdat het exclusief is gemaakt voor het VMBO. De methode kan naadloos worden aangepast aan de eigen situatie binnen VMBO-locaties. Sprint is eenvoudig en concreet en spreekt leerlingen op hun eigen niveau aan. Een heldere leerlijn voor de vaardigheden wordt gecombineerd met projectgericht werken." Sprint is een activerende methode die volop variatie in opdrachten en werkvormen biedt. Uit de opdrachten (spelvormen, ICT, etc.) kunnen leerlingen veelal ook zelf een keuze maken.

Movietrader: de eerste educatieve 'bronnengame' voor het onderwijs
Beeld en Geluid presenteert voor de NOT Innovatieprijs een unieke en spectaculaire game: wie vindt de codes in de mooiste en meest waardevolle filmpjes binnen de bronnenbank Teleblik. Door dit spel raakt iedereen gemotiveerd om met audiovisuele bronnen aan de slag te gaan, leerlingen én docenten. De game wordt gemaakt op drie niveaus, voor primair-, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs.
Leerlingen moeten geheime codes in filmpjes zoeken, die ze kunnen sparen en ruilen met elkaar. De technieken die gebruikt worden zijn uniek, een echte wereldprimeur.

Traineeship voor behoud VO-docenten
De inzending van de Teach-in Group betreft het Docenten-traineeship, een uniek en innovatief programma voor het VO. Het traineeship werd ontwikkeld door Teach-in Group en Christelijke Hogeschool Windesheim. "Het doel is de uitval van (her-)startende docenten terug te brengen," aldus Joris Mol van Teach-in Group, "Van de starters verlaat 10% al in het eerste jaar het onderwijs. Dat percentage loopt op naar 25% in de eerste 5 jaar. Met het docenten-traineeship willen we docenten behouden voor het vak!" Docententrainees komen in dienst van Teach-in Group en worden gedurende 2 jaar flexibel ingezet bij verschillende onderwijsinstellingen. Daarbij worden ze begeleid door de specialisten van de Teach-in Group en Windesheim. "Zo krijgen docenten beter inzicht in hun talenten en mogelijkheden,"aldus Mol. Het traineeship eindigt na twee jaar met een loopbaanadviesgesprek en een bij de ambitie van de docent passend loopbaanperspectief.

Digitale taalniveau tests voor het MBO
Uitgeverij Deviant zendt de digitale TaalNiveauTest Nederlands (TNT) en het Language Level Assessment Engels (LLA) in. Uitgever Ruud van den Belt: "De tests worden aangeboden via onze methodesite Studiemeter.nl. TNT en LLA testen het taalniveau van de volgende onderdelen: leesvaardigheid, luistervaardigheid, structuur en woordkennis. Het taalniveau wordt uitgedrukt conform de CEF-standaarden." TNT en LLA zijn adaptieve meerkeuze-assessments, waarbij telkens één antwoord per opdracht gekozen moet worden. Het programma reageert op de mate van correctheid van de gegeven antwoorden. Docenten volgen de resultaten van hun deelnemers vanuit hun docentenaccount. De resultaten kunnen worden toegevoegd aan het (digitale) portfolio van de deelnemer.

VO wedstrijd Tube Your Future
Science Center NEMO zendt de videowedstrijd Tube Your Future in voor de Innovatieprijs 2009. De videowedstrijd is een innovatief, creatief en leerzaam programma voor docenten om in te passen in hun lessen. Senior Projectmanager Educatie Marjolein van Breemen licht toe: "Met de videowedstrijd Tube Your Future creëren leerlingen letterlijk hun eigen beelden van werken in de wereld van bèta en technologie. Leerlingen van 3, 4 en 5 havo/vwo interviewen en filmen een professional uit dit beroepsveld. Dit kan variëren van technisch bestuurskundigen en waterzuiveringtechnologen tot gameontwikkelaars en medisch ingenieurs. Ze monteren de reportage tot een aansprekend filmpje. Deze korte filmpjes komen op een speciaal NEMOkanaal van YouTube en op deze site te staan."
"Tube Your Future biedt scholen niet alleen een concreet en afgebakend project waar leerlingen veel plezier aan beleven,' zegt Van Breemen, "Het sluit naadloos ook aan bij het profielkeuzetraject in de derde klas havo en vwo en bij de loopbaan oriëntatie en begeleiding (LOB) in havo en vwo 4 en 5."

Veilig sporten met de HeBlad® Pingpongtafel
Metselbedrijf Gebr. Van der Heijden maakt onder de merknaam HeBlad® o.a. betonnen pingpongtafels die op schoolterreinen worden geplaatst. Op veler verzoek ontwikkelde men een tafel met afgeronde hoeken. "Veiligheid op het schoolplein staat hoog in het vaandel bij de scholen," aldus Theo van der Heijden, "En deze pingpongtafel kan nu eenvoudig én veilig worden ingezet bij de buitengymlessen."

Genomineerden
De vakjury kiest uit alle inzendingen drie nominaties per categorie. De genomineerden worden 18 december 2008 bekend gemaakt. Alle inzendingen zijn tijdens de NOT te bewonderen in de speciaal ingerichte Innovatiestand in hal 7. Tijdens de opening van de NOT, op dinsdag 27 januari, ontvangen de drie winnaars de NOT Innovatieprijs 2009 uit handen van Minister Plasterk.

---


Noot voor de redactie,