Travel Foundation Nederland neemt eco-maat van toerist op Vakantiebeurs 2009 Publicatiedatum: 03-12-2008

Persbericht
Utrecht, 8 december 2008

Duurzaam toerisme, iedereen heeft er de mond vol van, maar wat gebeurt er concreet? Travel Foundation Nederland (TFNL) geeft het antwoord op de Vakantiebeurs, van woensdag 14 januari tot en met zondag 18 januari 2009. De bezoekers worden graag uitgenodigd voor een nadere kennismaking met deze stichting, die zich ten doel stelt om het toerisme een positieve bijdrage te laten leveren aan de lokale bevolking, natuur, cultuur en economie. Op stand E062 in hal 7 van Jaarbeurs Utrecht kan iedereen laten controleren hoe duurzaam de eigen 'voetafdruk' is in het gekozen vakantieland.
Daartoe wordt een lijstje met negen vragen ingevuld. De antwoorden maken duidelijk of de ecologische 'voetafdruk' groen, oranje of rood uitslaat. Groen scoort prima op het gebied van duurzaamheid. Oranje geeft een middelhoge score aan en rood betekent dat aan de reis nadelen kleven voor het milieu of de instandhouding van de lokale cultuur en natuur. Maar Travel Foundation doet veel meer dan het op speelse manier testen van de vakantiegangers op het gebied van duurzaam toerisme. Dat komt duidelijk tot uiting op de Vakantiebeurs.

Bewust maken
De organisatie is in 2002 in Engeland opgericht en kreeg in 2007 navolging in Nederland. Belangrijkste streven is om de toerist meer bewust te maken van de mogelijke gevolgen van een reis voor het lokale culturele en natuurlijke milieu. Dit wordt gedaan met ondersteuning van zeven uiteenlopende Nederlandse reisorganisatoren, die ruim 2,2 miljoen vakantiegangers vertegenwoordigen: Askja Reizen, Baobab Reizen, Buro Scandinavia, Oad Reizen, Sunweb Vakanties, Sawadee Reizen en TUI Nederland.

Eigen karakter
Travel Foundation werkt samen met lokale ondernemers in de ontvangende toeristische centra en met de Nederlandse reisorganisaties. Gezamenlijk worden projecten uitgevoerd die bijdragen aan het behoud van het eigen karakter van de bestemming, want teveel toeristische waarden zijn in de loop der jaren verloren gegaan wegens een te grote toeloop van vakantiegangers.

Training duikinstructeurs
Een voorbeeld van die projecten is de speciale training van duikinstructeurs in Egypte en Bonaire. Het duiken in de kleurrijke onderwaterwereld heeft ook hier geleid tot aantasting van het authentieke koraal. De instructeurs worden er nu op gewezen hoe hun aspirant duikers gewoon kunnen blijven genieten van hun ontdekkingstochten, maar zonder schade te berokkenen.
De projecten die Travel Foundation uitvoert worden altijd opgezet in overleg met de plaatselijke brancheorganisaties of milieugroepen. Op de Antillen bijvoorbeeld wordt samengewerkt met de Dutch Caribbean Nature Alliance, die weer samenwerkt met een veertigtal duikscholen op de zes eilanden en vijf marineparken. Zo worden in totaal 400 medewerkers van de duikscholen bereikt. De training van de van de duikers wordt verzorgd op Bonaire.

Wintersport
In de wintersportgebieden wordt waar mogelijk samen gewerkt met exploitanten van hotels en pensions, maar ook van skiliften om besparingen door te voeren op het gebied van energie, water, wasmiddelen en de afvalverwerking.

Duurzame relatie
Travel Foundation zet zich er voor in dat de lokale bevolking en organisaties meeprofiteren van de toeristische inkomsten en dat een duurzame relatie met de toerist kan worden opgebouwd. Kennis maken met de lokale bevolking staat centraal evenals het gebruik maken van lokale eet- en drinkgelegenheden, middenstand en diensten. In diverse andere landen, waaronder België, Canada en Australië, bestaat inmiddels ook belangstelling voor deze vorm van bevordering van duurzaam toerisme.

Openingstijden
De openingstijden van de Vakantiebeurs 2009 zijn van woensdag 14 januari t/m zondag 18 januari van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag 16 januari van 10.00 tot 21.00 uur. Entreekaarten, met aanzienlijke korting van ¤ 5,50 zijn verkrijgbaar in de voorverkoop via www.vakantiebeurs.nl.


Noot voor de redactie (