Ingezonden persbericht


CPB-cijfers tonen problemen reële economie

FME pleit voor verruiming WBSO-regeling

Zoetermeer, 8 december 2008 - Naar aanleiding van de slechte economische cijfers die het CPB vandaag heeft gepresenteerd, vraagt FME de overheid onmiddellijk maatregelen te treffen. Met garanties moet de overheid het falen van de banken corrigeren, de WBSO-regeling moet worden verruimd, er moet extra budget komen voor internationaal ondernemen en de Groeifaciliteit moet worden uitgebreid. FME-voorzitter Jan Kamminga: "Wij vragen niet om steun, maar roepen de overheid op om marktimperfecties aan te pakken en reeds ingezet beleid met grote kracht verder uit te voeren."

De wereldhandel stagneert, de Nederlandse economie krimpt in 2009 met ¾%, de financieringsbronnen drogen op en de export zal met 2¼% afnemen. In de technologische industrie is de orderintake in een aantal bedrijfstakken ernstig teruggevallen. Bedrijven bezinnen zich op herstructureringen en reorganisaties of hebben werktijdverkorting aangevraagd. Kamminga: "Er is een goede aanzet gegeven met ideeën rondom vervroegde afschrijvingen en de werktijdverkorting. Het schort alleen aan de uitvoering."

Het is van het grootste belang dat het mogelijk blijft debiteurenrisico's te verzekeren, zowel op de binnenlandse als de buitenlandse markt. Daar waar de markt bepaalde risico's niet meer wil afdekken, is een taak weggelegd voor de overheid. De technologische industrie moet het vooral hebben van innovatieve producten in een globale markt en is verwikkeld in een wereldwijde concurrentieslag. Daar waar de export terugvalt, willen de bedrijven meer aandacht en budget voor exportbevordering.

Om sterker uit de crisis te komen moet Nederland blijven innoveren en de overheid moet dit krachtig stimuleren. De technologische industrie pleit onder andere voor verruiming van de WBSO-regeling (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Deze regeling is al jaren niet aangepast voor loonkostenontwikkeling en inflatie. Daarnaast pleit FME voor uitbreiding van de Groeifaciliteit om snel groeiende bedrijven in staat te stellen te blijven investeren.