Ingezonden persbericht


Persbericht 8 december 2008

Buslijn Breukelen nog niet van de baan

Vandaag debatteerde Provinciale Staten over de buslijnen rond Breukelen. De rol van gedeputeerde Ekkers werd daarbij langdurig bekritiseerd, omdat hij niet op tijd actie had ondernomen en de Staten en de bewoners slecht had geïnformeerd. De kritiek leidde zelfs tot een motie van afkeuring. Die motie werd overigens verworpen.

Al een jaar lang loopt de discussie of de directe buslijn tussen Breukelen en Utrecht CS kan worden gehandhaafd. De dreigende opheffing van buslijn 120 leidde tot een handtekeningenactie van duizenden bewoners. De wens van de bewoners, van Connexxion en van de Statencommissie Mobiliteit, Milieu en Economie om buslijn 120 te handhaven werd lange tijd genegeerd door gedeputeerde Ekkers. Zijn argument was dat een dergelijke lijn niet zou passen binnen het contract tussen NS en de provincie over Randstadspoor. Een parallelle buslijn naast Randstadspoor zou teveel concurrentie opleveren voor de NS. Al een paar maanden geleden werd echter duidelijk dat er voor een buslijn Breukelen- Maarssen-Dorp-Utrecht CS ook binnen dat contract ruimte is. Gedeputeerde Ekkers erkende dat pas eind september, waardoor een directe buslijn nog lang niet zeker is.

De vergadering had gelukkig toch ook nog een positieve uitkomst. De gedeputeerde zegde in reactie op een motie Van GroenLinks, PVDA, SP, D66 , PvdD en Mooi Utrecht toe, dat hij zal proberen de gewenste lijn te realiseren. Ook wordt gekeken welke mogelijkheden er liggen om bewoners financieel te compenseren. Alle moties werden daarna verworpen. De huidige coalitiepartijen sluiten na de afgelopen hete zomer bij elk voorstel de gelederen. Gedeputeerde Ekkers wees elke kritiek van de hand.

Voor vragen en inlichtingen: Jasper Fastl (06-14182786)

---- --