Ministerie van Defensie

08-12-2008 20:30

KIEL VOOR EERSTE PATROUILLESCHIP GELEGD

De Koninklijke Marine krijgt de beschikking over vier fonkelnieuwe patrouilleschepen waarmee onder meer de opkomende piraterij kan worden bestreden. De kiel voor het eerste exemplaar, de Holland, werd vandaag gelegd bij Damen Schelde Naval Shipbuilding in Ritthem bij Vlissingen.

Onder het oog van vertegenwoordigers van Defensie en de bouwmeester, liet staatssecretaris Jack de Vries de kielsectie op zijn plaats zakken. Aansluitend laste hij er een historische duit uit de achttiende eeuw op. Dit eeuwenoude ritueel moet schip en bemanning geluk brengen. De Holland wordt in januari 2010 gedoopt. In mei 2011 komt hij officieel in marinedienst.

De overige drie patrouilleschepen krijgen eveneens de naam van een kustprovincie, te weten Zeeland, Friesland en Groningen. Hun kiellegging is respectievelijk in september 2009, oktober 2009 en april 2010.

De aanschaf van de vaartuigen houdt verband met de Marinestudie uit 2005. Volgens dit document is het accent van de marineoperaties naar de kustwateren verschoven, een gevolg van de veranderende mondiale veiligheidssituatie en nieuwe dreigingen als terrorisme en piraterij. Om deze redenen besloot Defensie vier nieuwe patrouilleschepen aan te schaffen voor taken lager in het âgeweldsspectrumâ. Naast de bestrijding van piraterij, gaat het daarbij om het controleren van schepen en anti drugsoperaties.

De Holland is 108 meter lang, krijgt vijftig bemanningsleden en kan een snelheid van twintig knopen bereiken.