PCB contaminatie Ierland - Belgische mengvoedersector reeds jarenlang alert!

08/12/2008 17:14

BEMEFA

Tijdens een monitoring in Ierland werd een hoge contaminatie van PCB's vastgesteld in broodmeel tengevolge van een verontreiniging met gebruikte oliën (contaminatie tijdens het droogproces). De PCB-gehaltes zijn 100 maal de toegelaten gehaltes in varkensvlees. De contaminatie greep plaats in september 2008 in voeders voor zelfmengers. Alle besmette voedermiddelen en dierenvoeders werden in beslag genomen. Het dierenvoeder werd geleverd aan 10 varkenshouders (10% van totale varkensstapel). Er werd ook dierenvoeder geleverd aan rundveehouders (vleesvee, geen melkvee) die momenteel geblokkeerd zijn. Analyseresultaten op vleesvee zijn er nog niet. Er werden geen dierenvoeders uitgevoerd.

BEMEFA heeft een autocontrolesysteem uitgewerkt sedert 2001. Dit houdt twee controles per jaar in door onafhankelijk geaccrediteerde auditoren. Daarbovenop heeft de Belgische mengvoedersector in 2003 een sectoraal bemonsteringsplan uitgewerkt. Alle commercieel geproduceerde dierenvoeders worden volgens een statistisch plan (gevalideerd door het FAVV) bemonsterd en geanalyseerd op mogelijke contaminaties. We spreken hierbij over 2500 analyses op jaarbasis. Daarvan laat BEMEFA ieder jaar 79 monsters op PCB's en 172 monsters op dioxines en dioxineachtige PCB's analyseren. Er wordt een geaccrediteerde analysemethode gebruikt. BEMEFA heeft bij de laboratoria speciale voorwaarden bedongen en beschikt daardoor uiterlijk binnen de 72 uren over de analyseresultaten.

Voor meer informatie kan u de website van BEMEFA raadplegen http://www.bemefa.be/cgi-bin/bemonsteringsplan.cgi

BEMEFA, de Beroepsvereniging van Mengvoederfabrikanten in België, telt 180 leden. Samen vertegenwoordigen zij 99% van de nationale productie. De sector stelt 3000 personen te werk. Met een nationale productie van 6 miljoen ton en een omzet van 2.5 miljard euro is de mengvoederindustrie de belangrijkste toeleverancier van productiemiddelen voor de landbouw.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel