Stadsdeel Zeeburg

Tentoonstelling 'Monument van Trots' naar Zeeburg

4 december 2008
Stadsdeelwethouder Fatima Elatik opent op 9 december 2008 om half vijf in de raadzaal van het stadsdeelkantoor de tentoonstelling 'Monument van Trots'. Deze tentoonstelling laat zien wat het Homomonument voor de mensen in en buiten Amsterdam betekent.

Het homomonument, opgericht in 1987 in het hart van de stad op de Westermarkt, eert homoseksuele mannen en vrouwen die gestreden hebben voor de vrijheid en rechten van mensen met een andere seksuele voorkeur dan gangbaar werd en wordt geacht. De tentoonstelling Monument van Trots is te zien in het stadsdeelkantoor van stadsdeel Zeeburg en de Openbare Bibliotheek Indische buurt tot 7 januari 2009.

Fatima Elatik: "Het baart mij zorgen dat de tolerantie naar homoseksuelen afneemt in plaats van toeneemt. Een belangrijk onderdeel van deze veilige rechtsstaat is de vrijheid van alle mensen. Homoseksuelen verdienen gelijkwaardigheid en respect. Deze tentoonstelling past heel goed bij de aanpak die wij in Zeeburg zijn gestart, gericht op het vergroten van tolerantie en respect naar al onze medemensen ongeacht geloof, ras, religie en geaardheid. Dit begint al bij kinderen en jongeren; onze projecten spelen zich daarom ook op scholen af. We willen hiermee bereiken dat Zeeburg voor alle bewoners een veilige, prettige en tolerante plek is om te wonen en te verblijven." De aanpak is een samenwerkingverband tussen stadsdeel Zeeburg, Civic Zeeburg, alle basisscholen, Assadaaka, Diversion, IHLIA en COC Amsterdam.

Ahmed el Mesri, voorzitter van Assadaaka, spreekt na de opening door Fatima Elatik over het belang van het bespreekbaar maken van homoseksualiteit in Nederlandse en multiculturele gezinnen. Hij zegt: "Er is soms een gevoel van schaamte en van een vermeend verlies van eer binnen de familie. Homoseksualiteit is gewoon, moet als gewoon gezien worden en als zodanig bespreekbaar worden gemaakt in het gezin; ook in religieuze gezinnen."

Drie video's laten vervolgens zien wat het homomonument betekent voor Amsterdammers, homoseksuelen en alle wereldburgers. Daarna is er ruimte voor discussie. De middag wordt afgesloten met een borrel. Dolly Bellefleur zorgt voor een vrolijke noot.

De vrijheid om lief te hebben wie je wilt is niet vanzelfsprekend. Er is voor gevochten en geleden in Nederland en elders.