Partij van de Arbeid

Landbouw raakt iedereen

09-12-2008 09:26

Lily Jacobs, Europarlementarier voor de PvdA heeft een brochure uitgebracht over het landbouw beleid van Europa. Met de brochure wil ze een debat aanzwengelen over het Europese landbouwbeleid en de noodzakelijke hervormingen. De komende 6 maanden reist ze door het land om hierover met PvdA-partijgenoten van gedachten te wisselen.

Het Europese landbouwbeleid zal hervormd zijn tegen 2013, dat staat vast. Intussen zijn zowel het Europese Parlement als de Europese Commissie en de Europese landbouwministers bezig om die hervormingen stapje voor stapje door te voeren en daar waar nodig is weer bij te sturen. Dat dit proces de nodige tijd en aandacht vraagt is logisch, want het gaat over bijna de helft van het totale Europese budget en de verschillende lidstaten kunnen het maar moeilijk met elkaar eens worden welke hervormingen noodzakelijk zijn.

Hoe klein Nederland ook is, het behoort tot de drie grootste landbouwexporteurs van de wereld. Het Nederlandse oppervlak wordt voor 68 procent gebruikt door landbouwactiviteiten. Door de hoogwaardige productietechnieken, het hoge kennisniveau en het innovatieve karakter is de Nederlandse agrarische industrie wereldwijd beroemd.

Hervormingen zijn dus voor Nederland van levensbelang. Jacobs : 'Enerzijds stellen we steeds hogere eisen aan de productie van ons voedsel, op het gebied van milieu, natuur en landschap, dierenwelzijn en voedselkwaliteit. Anderzijds wordt de consumptie van voedsel gestuurd door het streven naar hoogwaardige kwaliteit tegen steeds lagere prijzen. Dat is een lastige spagaat, we zijn kritische burgers maar ook prijsbewuste consumenten.'

Bovendien is er de wereldwijde voedselcrisis, waardoor mensen in kwetsbare gebieden honger hebben. De enige oplossing is volgens Jacobs méér investeren in de landbouw. 'Mijn inzet is méér geld voor landschap en plattelandsontwikkeling, méér aandacht voor duurzaamheid en milieu, extra prikkels voor gezonde voeding en aandacht voor de kleinschalige en biologische boer. Bovenal moeten we de sector de kans geven om flexibeler en marktgerichter te worden en moeten we eindelijk eens een einde maken aan de handelsverstorende marktmechanismen zoals exportsubsidies, zodat boeren in ontwikkelingslanden ook kansen krijgen', aldus Jacobs.

Wilt u de brochure graag thuis ontvangen? Neem dan contact op met de afdeling publieksvoorlichting van de Eurodelegatie. Telefoonnummer: 020-5512127

U kunt reageren op stellingen op de website van het Europa Netwerk.