Hoezo crisis? Het Ambacht is booming!' 'Ruggengraat van de economie'

09/12/2008 11:57

Keijzer Communicatie BV

Het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA), CWI (1) en het Bedrijfschap Afbouw (BA) ondertekenden op maandag 8 december twee samenwerkingsovereenkomsten. De afspraken zijn erop gericht om de komende drie jaar gezamenlijk het tekort aan vakmensen aan te pakken en de instroom in ambachtelijke beroepen en opleidingen te bevorderen. In het verlengde ligt de afspraak om te bouwen aan een sterker imago van 'het ambacht'. De ondertekening vond plaats bij de Porceleyne Fles in Delft.

Ambachtseconomie van groot belang

Piet Kalle, HBA voorzitter, benadrukte, ook namens de andere ondertekenaars - André Timmermans (CWI/Werkbedrijf) en Jan van de Kant (BA) - dat de samenwerkingsplannen verder reiken dan het aanpakken van het tekort. Het gaat ook om het steviger op de kaart zetten van het ambacht. En om het promoten van de uitstekende beroepsmogelijkheden en de goede kansen die het ambacht biedt, juist ook in deze tijd van aanhoudend crisisnieuws.

"Het ambacht is booming! De ambachtensector is van groot belang. Dat wordt in Nederland echter te weinig onderkend, anders dan bijvoorbeeld in Duitsland. Daar geldt het ambacht als de ruggengraat van de economie. Om die erkenning ook in Nederland te bereiken, moeten we af van het Calimero gedrag en beter communiceren. We zijn groter dan veel partijen beseffen."

Servicepunten Ambachten voorzien in behoefte

André Timmermans (CWI/UWV Werkbedrijf) is blij met de voortzetting de Servicepunt Ambachten (2) die al twee jaar succesvol opereren vanuit diverse CWI vestigingen in het land. De pilot-fase heeft het bestaansrecht aangetoond. "We gaan er mee door, straks vanuit het UWV Werkbedrijf, met meer focus op het MKB. We hebben goede binding met de ambachten. We zien dat ambachten goed aansluiten bij werkzoekenden die behoefte hebben aan een zinvolle, mooie beroepsbeleving." De behoefte aan vakmensen ziet hij voorlopig niet terugvallen. "Er is ook steeds meer vervangingsvraag, het opvolgingsvraagstuk. Dat biedt kansen voor mensen die geïnteresseerd zijn in zelfstandig ondernemerschap."

Bedrijfschap Afbouw

Het BA heeft goede redenen om 'aan deze tafel aan te schuiven' en een eigen partnership te tekenen met het toekomstige UWV Werkbedrijf. Voorzitter Jan van de Kant: "Wij hebben enthousiaste berichten gehoord over de resultaten van de Servicepunten Ambacht, en de positieve effecten voor het ambacht. Wij zien de samenwerking als een mogelijkheid om meer bekendheid te geven aan de mooie beroepen in onze branche, en de goede mogelijkheden." Het partnership omvat het promoten van de ambachtelijke beroepskansen in de Afbouwsector, en het opzetten van diverse werk/leerprojecten. BA zal ook deelnemen aan De Week van het Ambacht, in april 2009.

(1) CWI gaat per 1 januari '09 over in het nieuwe UWV WERKbedrijf.

(2) Servicepunten Ambachten geven voorlichting aan werkzoekenden over ambachtelijke beroepen en opleidingen en stimuleert ondernemerschap en bedrijfsovernames in het ambacht. De steunpunten zijn gevestigd op Werkpleinen in Drachten, Zwolle, Hoofddorp, Gouda, Den Bosch, en Rotterdam.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.hba.nl