Els de Groen verwijt EU commissaris Spidla Europa te destabiliseren

09/12/2008 15:08

Stichting Ondersteuning Els de Groen in de EU

Naast sterke EU commissarissen zoals mevrouw Kroes zijn er helaas ook zeer zwakke. Zoals de Tsjechische EU commissaris voor "werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen". In de plenaire zitting billijkt hij de rigoureuze maatregelen die lidstaten nemen tegen migranten uit andere lidstaten. Van EU commissaris Spidla zou verwacht mogen worden dat hij, conform zijn portefeuille, het probleem bij de kern aanpakt. Al eerder was hij blind voor het feit dat de 10 miljoen Roma, vrijwel allemaal zonder werk en zonder afdoende scholing, een bedreiging vormen voor de cohesie van de EU. Zestien lidstaten tellen minder burgers dan het aantal Roma dat verspreid leeft binnen de EU. Nu er grote migratiestromen van Oost Europa naar het welvarende westen op gang zijn gekomen, is deze problematiek een kwestie van alle lidstaten, en een gezamenlijke EU aanpak een vereiste.

Italië dat de Roma kwestie oplost met fascistische methoden, wordt de hand boven het hoofd gehouden door de Europese Commissie. Macht en geld komen in de EU veelal op de eerste plaats; mensenrechten op de laatste. Omdat een groeiend aantal landen beseft dat de Roma niet gemarginaliseerd mogen blijven, stond dit onderwerp afgelopen week op de agenda van de plenaire zitting van het Europees Parlement.

Els de Groen had een voorbereidend gesprek van tweeënhalf uur met Spidla's naaste medewerker Jan Jarab, speciaal belast met antidiscriminatie en fundamentele rechten. Toch wil Commissaris Spidla in zijn aanpak van het gewelddadig neofascisme in Europa niet verdergaan dan "bilaterale gesprekken op niveau". Zo wordt een pan-Europees probleem teruggebracht tot een schoorsteenbrandje. Overal in de EU ontstaan ultrarechtse bewegingen die de Roma als zondebok voor de crisis aanwijzen. In sommige landen zijn brandstichting en moorden aan de orde van de dag!

De Commissie leunt achterover. Zij blijft steken in het organiseren van méér conferenties en het uitkeren van miljoenen aan een oerwoud van NGO's, die niet zelden bestaan bij de gratie van Roma misère. De projectindustrie wint alweer van een samenhangende aanpak met aandacht voor de vijf hoofdthema's: huisvesting, onderwijs, werk, gezondheidszorg en burgerrechten.

Moeilijk? Welnee! Bij de OVSE ligt een uitgewerkt actieplan klaar. Maar de Commissie en trouwens ook veel parlementariërs hebben meer oog voor de naderende verkiezingen dan voor de etnische tijdbom die steeds luider tikt.





http://www.elsdegroen.nl