Provincie Limburg

Persberichten

Koplopers Limburgse bedrijfsleven aan tafel over Duurzame Ontwikkeling Overlegtafels Cradle to Cradle

De inspirerende ontvangstruimte van de Raad van Bestuur van DSM vormde maandagmiddag 8 december jongstleden het passende decor voor de eerste Overlegtafel Cradle to Cradle (C2C). Op initiatief van de Provincie Limburg kwamen diverse vertegenwoordigers van de top van het Limburgse bedrijfsleven bij elkaar om wensen en eerste ervaringen met dit actuele thema uit te wisselen. Welke rol speelt de overheid welke kansen biedt Duurzaam Ondernemen hoe past Cradle to Cradle in het economisch handelen wat heeft uw sector nodig om het te kunnen toepassen welke tips zijn er voor bedrijven die ermee aan de slag willen. Deze en andere vragen kwamen in een open gesprek aan de orde. Aan het einde van de bijeenkomst konden de deelnemers instemmend concluderen dat er een basis is gelegd voor een versnelling. Er is een aanzet gemaakt voor de agenda van de vervolggesprekken en acties die samen opgepakt gaan worden.

Waarom dit initiatief ?
Limburg heeft in Nederland een koppositie op het gebied van Cradle to Cradle. Om deze positie te behouden, maar ook om het voordeel van deze positie te benutten is het van belang om de ontwikkelingen tegen het licht te houden en kennisuitwisseling en netwerkvorming te stimuleren. Waar veel kennis is kan ook veel geleerd worden, mits men deze kennis wil delen. De overlegtafels zijn een nieuwe manier om mogelijkheden te verkennen, verbindingen te leggen en centrale thema's te inventariseren. De Provincie probeert op deze wijze invulling te geven aan haar ambitie om als partner met het bedrijfsleven bij te dragen aan een verdere ontwikkeling van het C2C-concept. Dit vanuit haar rol en verantwoordelijkheid als facilitator. In een eerste reactie gaven de deelnemers aan ingenomen te zijn met het initiatief. Men onderschreef de behoefte en kans die ligt in het samen oppakken van de vragen. Er werd unaniem besloten dit initiatief gericht voort te zetten. De volgende keer is het overleg te gast bij OCE in Venlo.

Dit overleg is de start van een reeks van gesprekken die uiteindelijk in concrete samenwerkingsprojecten gaan uitmonden. Ook zullen verbanden worden gelegd met verdere Overlegtafels die in voorbereiding zijn voor bouw, onderwijs en banken. Immers samenwerken en het nemen van gemeenschappelijke verantwoordelijkheid zijn centrale thema's bij duurzaam ondernemen en Cradle to Cradle.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Milieu en Duurzame Ontwikkeling van de Provincie Limburg, mw. K. Collombon 043 - 389 78 59.

9-12-2008 15:04