Gemeente Lopik

Nieuwbouw kleinschalig zorgcomplex Benschop

Woningbouwvereniging Goed Wonen wil in het centrum van Benschop, op de locatie waar nu nog gereedschappenhandel Vergeer is gevestigd, een kleinschalig zorgcomplex realiseren. Het plan is appartementen voor Stichting Philadelphia en Stichting Thuis plus aanleun woningen te gaan bouwen. De woningbouwvereniging heeft overeenstemming bereikt over de aankoop van het pand en de garages van de heer Vergeer. Met de eigenaren van garageboxen, een winkel en een woning voert de woningbouwvereniging gesprekken over de aankoop van hun objecten om zo voldoende ruimte vrij te maken voor de nieuwbouw. Hiermee kan een kwaliteitsverbetering voor het hele gebied worden bereikt.

Aanleiding

Op 31 januari 2007 hebben Stichting Philadelphia Zorg, Stichting Thuis
- De Groene Driehoek en Woningbouwvereniging "Goed Wonen" uit Benschop samen met Vierstroom-Zorgring een intentieovereenkomst getekend. Doel van deze overeenkomst is het realiseren en in stand houden van een kleinschalige zorgeenheid voor zorgvragende en dementerende inwoners. Voor de kern Benschop is het plan een kleinschalige zorgeenheid te realiseren in het centrum dichtbij de voorzieningen. Om de zorgverlening rendabel te maken, is aansluiting gezocht bij het bestaande gezinsvervangende tehuis van Stichting Philadelphia. Dit bestaande pand in Benschop voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd, waardoor Stichting Philadelphia zoekt naar een nieuw pand. Door beide voorzieningen te combineren, wordt de financiële haalbaarheid vergroot. De betrokken partijen vinden het belangrijk dat zorgvragende Benschoppers in hun eigen kern kunnen blijven wonen.

Nieuwbouw op locatie Vergeer

In goede samenspraak met de gemeente Lopik is Woningbouwvereniging "Goed Wonen" de mogelijkheden gaan onderzoeken voor een nieuwbouwlocatie in het centrum van Benschop.

Door de verplaatsing van gereedschappenhandel Vergeer van de Theo Kleverstraat 2 naar de locatie Dorp 229 komt een geschikte nieuwbouwlocatie vrij. Woningbouwvereniging "Goed Wonen" heeft in principe overeenstemming bereikt met de heer Vergeer over de aankoop van zijn pand en garages. De bouwlocatie ligt op een ingesloten parkeerterrein achter de woningen aan de Theo Kleverstraat en de Kapitein van Zijlll-laan en is op loopafstand van het Dorpshuis Benschop, de supermarkt en de haltes van het openbaar vervoer.

schets nieuwbouw zorgcentrum Benschop

Inhoud plannen

De voorlopige opzet van het nieuwbouwbouwproject bevat:


· 16 appartementen met bijbehorende huiskamers en gemeenschappelijke ruimten voor Stichting Philadelphia;


· 6 appartementen en 1 gezamenlijke huiskamer voor Stichting Thuis;


· `Aanleun' woningen (circa 6 appartementen voor 55-plussers die gebruik kunnen maken van het zorgcentrum);


· Vervangende garageboxen.

Gesprekken met direct betrokkenen

Om de nieuwbouw te realiseren, is Woningbouwvereniging "Goed Wonen" begin december 2008 gesprekken gestart met de eigenaren van de 15 garageboxen, de eigenaar van de fietsenwinkel, de eigenaar van de hoekwoning en de huurders van 4 woningen aan de Kapitein van Zijll-laan. De 4 huurwoningen zijn van Woningbouwvereniging "Goed Wonen". De woningbouwvereniging wil de andere objecten graag aankopen en laten slopen. Hiermee wordt de vereiste ruimte voor de nieuwbouw verkregen en kan een kwaliteitsverbetering van het hele gebied worden bereikt. De woningbouwvereniging realiseert zich dat het plan een grote impact heeft op de direct betrokkenen.

Informatieavond voor direct omwonenden

Voor de direct omwonenden, zo'n 50 woningen, werd op 8 december 2008 een informatieavond georganiseerd in Dorpshuis Benschop. Wethouder Gerrit Spelt van de gemeente Lopik verzorgde de inleiding. Woningbouwvereniging "Goed Wonen", Stichting Philadelphia en Stichting Thuis presenteerden de plannen en lichtten ze toe. Tijdens deze drukbezochte avond konden de omwonenden vragen stellen en hun opmerkingen uiten.

Een aantal omwonenden gaf aan ontstemd te zijn over de plannen. Zij vinden het zorgcentrum een mooie en nuttige voorziening, maar vrezen voor hun privacy vanwege de hoogte van het gebouw en de afstand tot hun tuinen. Voorts is men bang dat er te weinig garages in het plan worden teruggebouwd en dat mede daardoor veel parkeerplaatsen verloren gaan. Het geschetste gebouw bestaat uit twee woonlagen plus een kap. Wethouder Spelt gaf aan dat wordt geprobeerd de privacy van de omwonenden zoveel mogelijk te waarborgen.

Op de vraag waarom deze voorziening in het centrum en niet op de geplande nieuwbouwlocatie in Benschop-Oost kan worden gerealiseerd, gaf de heer Visée van Woningbouwvereniging "Goed Wonen" aan dat de nabijheid van voorzieningen voor de toekomstige bewoners van het zorgcentrum een vereiste is. Wethouder Spelt vulde aan dat over het aantal te bouwen woningen in Benschop-Oost nog gesprekken gaande zijn met de provincie Utrecht. De circa 28 appartementen zouden in Benschop-Oost in mindering worden gebracht op het geplande aantal van 80 te bouwen woningen. Hierdoor zouden daar te weinig woningen kunnen worden gebouwd.

Omwonenden benadrukten de noodzaak van voldoende parkeerplaatsen. Het huidige aantal parkeerplaatsen ervaren zij al als krap en in de geschetste situatie moet ook rekening worden gehouden met parkeerplaatsen voor medewerkers van het zorgcentrum en bezoekers. De heer Visée van Woningbouwvereniging "Goed Wonen" gaf aan dat vooralsnog rekening is gehouden met 1,5 parkeerplaats per appartement. In de verdere uitwerking van de plannen zal dit een punt van aandacht zijn.

Op de vraag wanneer er meer duidelijkheid is of de plannen inderdaad doorgaan, antwoordde wethouder Spelt dat eind maart 2009 een eerste peildatum is. Dan wordt bekeken in hoeverre de direct betrokkenen bereid zijn hun eigendommen aan de woningbouwvereniging te verkopen. De omwonenden waren sceptisch over de bereidheid tot medewerking van de eigenaren van de garageboxen, de eigenaar van de fietsenwinkel, de eigenaar van de hoekwoning en de 4 huurders aan de Kapitein van Zijll-laan.

De gemeente Lopik gelooft in de plannen. Zij vindt het belangrijk dat de huidige bedrijfslocatie uit het centrum verdwijnt en voor zorgvragende en dementerende Benschoppers een goede voorziening wordt gerealiseerd. Of de plannen haalbaar zijn, moet de komende maanden blijken.

Aanmelden voor ateliergroep

Tijdens de informatieavond werden de direct omwonenden gevraagd zich aan te melden voor een op te richten ateliergroep. Hierin nemen ook vertegenwoordigers van Stichting Philadelphia, Stichting Thuis, Woningbouwvereniging "Goed Wonen" en de gemeente Lopik plaats. Wethouder Spelt benadrukt dat deelnemers geen voorstander van de plannen hoeven te zijn.

Eén omwonende uit de Kapitein van Zijll-laan heeft zich direct aangemeld. Er is nog plaats voor twee omwonenden uit de Theo Kleverstraat en twee omwonenden uit de Vincent van Goghstraat. Deze ateliergroep gaat samen met de externe deskundige de plannen verder uitwerken en de haalbaarheid onderzoeken.

Geïnteresseerden in deelname aan de ateliergroep worden verzocht contact op te nemen met Woningbouwvereniging "Goed Wonen", mevrouw Nel Nederend, telefoon 0348 452 456, e-mail info@goed-wonen.nl.

Vervolgstappen

* Woningbouwvereniging "Goed Wonen" gaat een architect aantrekken.
* Woningbouwvereniging "Goed Wonen" inventariseert de individuele wensen van de eigenaren van de 15 garageboxen, de eigenaar van de fietsenwinkel, de eigenaar van de hoekwoning en de huurders van 4 woningen aan de Kapitein van Zijll-laan.

* Eind januari/begin februari 2009 zal de eerste bijeenkomst van de ateliergroep plaatsvinden om de plannen verder uit te werken.
* In het voorjaar van 2009 wordt voor de direct omwonenden een tweede informatieavond georganiseerd.

* Voor de zomer van 2009 vindt een informatiemarkt plaats voor alle inwoners van de kern Benschop.