Gemeente Tilburg

Euro 2 en 3-vrachtauto's in 2009 alleen met
roetfilter toegang tot milieuzones

Tijdelijke ontheffingen vanaf 1 januari 2009 niet meer verlengd

Vanaf 1 januari 2009 mogen Euro 2 en 3- vrachtauto's zonder roetfilter maar met een tijdelijke ontheffing de milieuzones niet meer inrijden. Roetfilters waren al verplicht voor Euro 2 en 3- vrachtauto's vanaf de start van de milieuzones. Een aantal vrachtauto's kreeg echter automatisch een landelijke, tijdelijke ontheffing omdat er nog geen geschikte roetfilter op de markt beschikbaar was of dit niet met zekerheid kon worden vastgesteld. Inmiddels zijn voor vrijwel alle vrachtauto's gecertificeerde roetfilters beschikbaar. Vanaf
1 januari 2009 worden deze tijdelijke ontheffingen dus niet meer verlengd. Filter niet beschikbaar
Als blijkt dat er toch nog geen gecertificeerd filter beschikbaar is, moet de voertuigeigenaar met een verklaring van een inbouwer aantonen dat voor zijn vrachtauto geen filter beschikbaar is. SenterNovem verleent in dat geval alsnog een tijdelijke ontheffing voor alle milieuzones.
Dagontheffing en hardheidsclausule
Voor Tilburg en de andere Brabantse steden met een milieuzone ('s-Hertogenbosch, Breda en Eindhoven) blijft de mogelijkheid bestaan om een dagontheffing aan te vragen (maximaal 12 dagontheffingen per kalenderjaar) of een beroep te doen op de hardheidsclausule via het ondernemersloket.
Meer informatie
Voor verdere informatie over beschikbaarheid van roetfilters en de procedure voor de ontheffingaanvraag kijk op www.milieuzones.nl/ontheffingen loket 'niet beschikbare roetfilters'.
Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van vastgesteld landelijk beleid.

---