Ingezonden persbericht


Persbericht

Tienduizenden handtekeningen tegen beermisbruik naar Den Haag

Rhenen - 9 december 2008 - Op dinsdag 16 december 2008 overhandigt Alertis- stichting voor beer- en natuurbescherming meer dan 30.000 handtekeningen aan de Vaste Kamercommissie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. De stichting vraagt aandacht voor duizenden beren in Azië die onder belabberde omstandigheden leven en misbruikt worden voor hun gal. Met deze overhandiging komt er een einde aan twee jaar intensief campagne voeren door Alertis.

Spuw je gal
Op 10 september 2006 gaf Alertis het startschot voor haar campagne 'Spuw je gal over berenmisbruik'. Met deze campagne vraagt Alertis aandacht voor het probleem van mishandeling van beren voor gal in Azië en met name in China, waar het probleem het grootst is. Inmiddels hebben meer dan 30.000 mensen de petitie getekend en handtekeningen stromen nog dagelijks binnen. Naast het inzamelen van handtekeningen werft de stichting financiële middelen voor opvanglocaties voor beren die worden bevrijd en geeft Alertis voorlichting over dit onderwerp. Voor de opvang van de misbruikte beren in Azië werkt Alertis samen met de Aziatische organisatie Animals Asia Foundation. In Vietnam zijn de eerste werkzaamheden voor de bouw van een opvanglocatie al gestart. Op termijn worden ook in China meer beren bevrijd en wordt het bestaande opvangcentrum China Bear Rescue van Animals Asia uitgebreid.

'Bear Farms'
In China alleen al, wordt jaarlijks bij zo'n 7000 Aziatische zwarte beren ongeveer 7000 kilo gal afgetapt voor de productie van Traditionele Chinese Medicijnen. Ze worden veelal uit het wild gehaald en opgesloten in kooien in zogenaamde 'bear farms'. Meer dan de helft van de beren op de berenboerderijen sterft bij de eerste keer gal aftappen. Beren die het overleven worden maximaal tien jaar oud. Al die jaren liggen ze in een kooi die niet groter, vaak zelfs kleiner is dan de beer. Het galzuur wordt gebruikt om klachten zoals koorts en leveraandoeningen te bestrijden. Daarnaast is galzuur een ingrediënt van onder andere thee, wijn, shampoo en hoestdrank. Chinese artsen zijn het er inmiddels over eens dat berengal gemakkelijk te vervangen is door plantaardige en synthetische alternatieven.

Met uitsterven bedreigd
Het houden van beren op 'bear farms' heeft grote gevolgen voor de wilde populatie. Beren worden illegaal uit het wild gehaald om de populatie die in gevangenschap leeft aan te vullen. Het aantal wilde Aziatische zwarte beren werd in 1997 door de Chinese overheid geschat op ongeveer 46.000. In 1999 werd dit aantal door de IUCN (International Union for the Conservation of Nature) geschat op nog geen 20.000.