Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 9 december 2008

Aanwezig:
J.C. Meijer, voorzitter
drs. S.H. Binnendijk
W.A.J. van Veen
drs. N.M.C. Alsemgeest
mevr. ir. A. van Dam
drs. J.C.M. Cox, gemeentesecretaris.

Afwezig:
P.M. Bruinooge


1. Opening en mededelingen


2. De besluitenlijst van de vergadering van 2 december 2008 wordt vastgesteld


3. Lijst ingekomen stukken


- Actielijst commissie samenlevingszaken na vergadering d.d. 18 november 2008


- Actielijst commissie stedelijke ontwikkeling en beheer na vergadering d.d. 20 november 2008


- Actielijst commissie bestuur en middelen d.d. 27 november 2008


1


4. Bespreekstukken

08.19875 Bestuurlijk- en raadsinformatiesysteem Bruinooge/Meijer
Probleemstelling:
Om de kwaliteit van het bestuurlijk proces te verbeteren worden een cultuurverandering en de (door)ontwikkeling van een volledig digitaal bestuurlijk- en raadsinformatiesysteem voorgesteld.

Besluit:

1. In te stemmen met de (door)ontwikkeling en realisering van een volledig digitaal bestuurlijk- en raadsinformatiesysteem.

2. In te stemmen met de ontwikkeling en uitvoering van trainingen (klantvriendelijk schrijven, bestuurlijk denken) als onderdeel van het cultuurveranderingstraject Samen Doen.

3. In te stemmen met de ontwikkeling en uitvoering van een bedieningstraining (`knoppencursus') als onderdeel van het implementatietraject voor het beschreven informatiesysteem.

4. Dekking van de kosten uit het incidentele budget "Daadkracht in dienstverlening" 2008 en 2009 (totaal 200.000,--).
5. Een budget van 100.000,-- (niet besteed 2008) op te nemen in de eerste begrotingswijziging 2009.

Vastgesteld,

voorzitter,

secretaris,


2

Voor akkoord geparafeerde stukken

08.19331 Naamgeving nieuw brugdek naast de "Halve Maansbrug". Bruinooge

Probleemstelling:
In de Hoornse Vaart ter plaatse van de Herenweg ligt een brug, de "Halve Maansbrug". Naast deze brug wordt een nieuw brugdek gebouwd voor het fietsverkeer. Het beleid in Alkmaar is erop gericht om bruggen van een naam te voorzien. Echter omdat het nieuwe brugdek zo dicht naast de Halve Maansbrug ligt, ligt een aparte naam niet in de lijn der verwachting.

Besluit:
Aan het nieuwe brugdek voor het fiestverkeer de naam "2e Halve Maansbrug" toe te kennen.

08.19327 Straatnaamgeving doorbraak Paardenmarkt Bruinooge
Probleemstelling:
Met een nieuwe inrichting van de Paardenmarkt wil de gemeente Alkmaar de leef- en woonomgeving van de binnenstad verbeteren. Er komt nieuwe bebouwing die past in de binnenstad en de Paardenmarkt wordt een autovrij plein. Daarnaast wordt de St. Sebastiaanstraat doorgetrokken naar de Kanaalkade. Hiermee wordt een doorkijk op het kanaal gecreëerd en wordt Overstad meer bij de binnenstad betrokken.

Besluit:
Aan de nieuwe doorgang naar de Kanaalkade de naam St. Sebastiaanstraat toe te kennen, door de huidige St. Sebastiaanstraat te verlengen over de Paardenmarkt.

08.19326 Straatnaamgeving bouwplan hoek Bergerweg/Van Oostsanenkade Bruinooge
Probleemstelling:
Op een voormalige locatie van het Horizon College op de hoek Bergerweg/ Van Oostsanenkade wordt gewerkt aan een nieuw woonplan. Het plangebied wordt begrensd door de Bergerweg, de Van Oostsanenkade,
de C. Buysstraat en het spoor. Er zijn twee nieuwe straatnamen nodig om alle woningen in dit woonplan van een straatnaam en huisnummer te kunnen voorzien.

Besluit

- de naam `Lucas van Leydenstraat' toe te kennen aan de straat tussen de Bergerweg en het spoor, conform de situatietekening;
- de naam `Jan Mostaerthof' toe te kennen aan het binnenterrein van het plangebied, conform de situatietekening.


3

08.19328 Naamgeving onbenoemd voetpad bij Turfstekerbrug Bruinooge
Probleemstelling:
In Alkmaar is een voetpad gelegen tussen de Turfstekerbrug en de Laan van Brussel nog niet van een naam voorzien. Het beleid voor straatnaamgeving in Alkmaar is er op gericht om alle paden en wegen van een naam te voorzien.Om de vindbaarheid van de paden te garanderen wordt de naamgeving zoveel mogelijk aangepast aan het vigerende thema van de wijk.

Besluit:
Aan het voetpad de naam "Turfstekerpad" toe te kennen, conform de situatietekening.

08.18602 Deelname experiment "Stemmen in een Willekeurig Stemlokaal" bij Europese Bruinooge verkiezingen 4 juni 2009

Probleemstelling:
De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft onze gemeente uitgenodigd deel te nemen aan het experiment Stemmen in een willekeurig stemlokaal (SWS) bij de Europese verkiezingen op 4 juni 2009. Kiezers kunnen dan op de dag van de verkiezingen zelf bepalen in welk stembureau binnen de gemeente zijn hun stem uitbrengen.
Op grond van artikel 1 lid 1 van de Experimentenwet Kiezen op Afstand dient de gemeenteraad in te stemmen met deelname aan het experiment SWS.

Besluit:

- de raad voor te stellen in te stemmen met deelname aan het experiment Stemmen in een willekeurig stemlokaal (SWS) bij de Europese verkiezingen op 4 juni 2009.

08.19338 (Her)benoeming bestuursleden Bestuurscommissie Openbaar Primair Onderwijs Meijer Alkmaar

Probleemstelling:
In uw vergadering van 31 januari 2005, bijlage nr. 17 hebt u de leden van de Bestuurscommissie Openbaar Primair Onderwijs Alkmaar benoemd. Voor de leden heeft de bestuurscommissie een rooster van aftreden opgesteld. Volgens deze rooster loopt de benoemingstermijn van de heren J.A.J.M. Koning en A.H.B. Muis op
1 februari 2009 af. Beide heren zijn indertijd voorgedragen door de oudergeleding van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR). In zijn vergadering van 28 oktober jl. heeft de GMR unaniem gestemd voor een (formele) verlenging van de benoeming met een periode van vier jaar. De heren Koning en Muis hebben te kennen gegeven dat zij zich gaarne beschikbaar stellen.

Besluit:
De heren J.A.J.M. Koning en A.H.B. Muis voor de periode 1 februari 2009 tot en met 31 januari 2013 te benoemen tot bestuurslid van de Bestuurscommissie Openbaar Primair Onderwijs Alkmaar.


4

08.19588 Kapvergunning voor 3 platanen ø 80-90 en 1 linde ø 30 cm Binnendijk Camphuysenstraat/Stalpaertstraat en 1 linde ø 50, 2 kers ø 20-25 en 1 kers 2x ø 20cm, 1 lijsterbes ø 20 cm, 1 berk 2x ø 25cm,2 meidoorn ø 20-30cm en 2 appel ø 40cm bij de Koelmalaan t.o. het Geert Groteplein.

Probleemstelling:
Voor het kappen van gemeentelijke bomen is een vergunning nodig van burgemeester en wethouders.

Besluit:
Het sectorhoofd Stadsbeheer, op grond van het bepaalde in artikel 2 van de gemeentelijke Kapverordening vergunning te verlenen voor het kappen van 3 platanen ø 80-90 en 1 linde ø 30 cm Camphuysenstraat/Stalpaertstraat en 1 linde ø 50, 2 kers ø 20-25 en 1 kers 2x ø 20cm, 1 lijsterbes ø 20 cm, 1 berk 2x ø 25cm, 2 meidoorn ø 20-30cm en 2 appel ø 40cm bij de Koelmalaan t.o. het Geert Groteplein.

09.19496 Toepassing artikel 19, lid 2 WRO voor het vergroten van de bestaande huisartsen- Binnendijk praktijk in het pand Schoenmakerstraat 126 en het herstellen van de bestemming als Praktijkruimte

Probleemstelling:
Het perceel valt in het bestemmingsplan "Alkmaar-Noord". Het bouwplan is in strijd met dit bestemmingsplan, omdat de vergroting buiten het bouwvlak is gesitueerd en de huisartsenpraktijk abusievelijk is aangewezen voor woondoeleinden. Het bouwplan is zowel stedenbouwkundig als welstandelijk akkoord bevonden.

Besluit:
over te gaan tot het volgen van een procedure als bedoeld in artikel 19, lid 2 WRO voor het vergroten van de bestaande huisartsenpraktijk in het pand Schoenmakerstraat 126 en het herstellen van de bestemming als praktijkruimte.

08.19770 Toepassing artikel 19, lid 2 WRO voor het vervangen/vernieuwen van een Binnendijk reclamemast op een perceel aan de Beverdam 3 (nabij Kolping Boys).

Probleemstelling:
Het perceel valt in het bestemmingsplan "Recreatiegebied Hoornsevaart" en heeft de bestemming "sportvelden", waarbinnen een dergelijke bebouwing niet is toegestaan. Het betreft het vervangen/verplaatsen van een reeds bestaande mast. De nieuwe reclamemast is wel groter en hoger dan de oude reclamemast. Het bouwplan is voorzien van een goede ruimtelijke onderbouwing en is welstandelijk akkoord bevonden. In de Reclameverordening gemeente Alkmaar 2003 is het toegestaan om in dit gebied reclamemast te plaatsen (een zogehete sponsorlocatie) langs de ringweg Alkmaar. Tevens is een overeenkomst afgesloten tussen de aanvrager en de het sportbedrijf van de gemeente Alkmaar m.b.t. sponsoring.

Besluit:
over te gaan tot het volgen van een procedure als bedoeld in artikel 19, lid 2 WRO voor het vervangen/vernieuwen van een reclamemast op een perceel aan de Beverdam 3 (nabij Kolping Boys).


5

---- --