NOC*NSF


Arnhem, 9 december 2008

NOC*NSF enthousiast over SCP-rapport over de sport in Nederland

NOC*NSF reageert enthousiast op de Rapportage Sport 2008 van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). "Het gaat goed met de sport", zei Erica Terpstra bij de presentatie van het rapport in Den Haag. "Mooie groeicijfers op alle vlakken, bijna in de Top 10 en veel belangstelling en erkenning van bestuurlijk en politiek Nederland voor de maatschappelijke betekenis van de sport."

Volgens de voorzitter van NOC*NSF houdt de Rapportage 2008 Nederland scherp. "We gaan de goede kant op met de sport, maar terecht wordt de vraag gesteld of we met elkaar wel genoeg investeren om de werkelijk noodzakelijke slag te maken naar de in het Olympisch Plan 2028 beschreven sportieve toekomst van Nederland."

NOC*NSF is blij met alle interessante gegevens en cijfers over de Nederlandse sport die in het rapport staan. Meten is immers weten. Een sporter die weet waar hij of zij staat, kan een doel bepalen, de route uitzoeken en dan toegewijd, met veel geduld en doorzettingsvermogen, aan de slag. De rapportage Sport 2008 maakt die weg ook beleidsmatig mogelijk.

De cijfers liegen er niet om: weer meer sporters, een grotere werkgelegenheid en een hogere omzet. Sport wordt een steeds belangrijkere branche in onze samenleving. Het gaat dus goed met de sport, maar de gepresenteerde feiten geven NOC*NSF ook te denken:

. 2 miljoen klanten van fitnesscentra besteden in 2.000 fitnesscentra gezamenlijk evenveel als de bijna 5 miljoen verenigingssporters bij onze 28.000 verenigingen. . De georganiseerde sport heeft dus 2,5 x zo veel deelnemers en meer dan 10 x zo veel 'filialen' en toch maar dezelfde omzetcijfers. . De 2 miljoen fitnessklanten worden bovendien bediend door drie keer zo veel professionals, dan er beschikbaar zijn voor de 5 miljoen verenigingssporters. Daarvan is dan ook nog een aanzienlijk deel jeugd.

Hierbij komt de vraag op of de 52.000 fte aan kosteloos vrijwilligerswerk tegen zo veel profijtbeginsel opgewassen zal zijn en of de sportvereniging voor iedereen uitdagend en bereikbaar kan blijven. De georganiseerde sport moet meer zelfbewust duidelijk maken dat ook in de sport de kost voor de baat uit dient te gaan. Het dalende marktaandeelcijfer van de georganiseerde sport zou kan dan weer worden omgezet in een voor de branche en voor de samenleving noodzakelijke stijging.

De Rapportage 2008 kijkt ook vooruit. Een aansprekend voorbeeld daarvan is de analyse van het accommodatievraagstuk. Als het zo is, zegt het SCP, dat de vraag naar sport nog meer zal toenemen, hoe zit het dan met het aanbod, de accommodaties? Die zijn in het sportbeleid onderbelicht. Een probleem daarbij is dat de kosten veelal worden gedragen door de gemeenten, zonder dat zij daar de geldelijke opbrengsten van plukken. Die komen terecht bij anderen zoals ondernemers, zorgverzekeraars en de rijksoverheid.


-----------------------

Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem
Telefoon (026) 4834400
Telefax (026) 4821245

---- --