Ingezonden persbericht

Onderwerp: PERSBERICHT: Kleinzoon fotograaf krijgt afdrukken

Documentaire over de tien Rotterdamse jaren van Opstelten

Bij zijn naderende afscheid krijgt Ivo Opstelten op 10 december een film over de tijd dat hij burgemeester was van de Maasstad. Aanbieders van Stad Opstelten. Een politiek portret zijn het Gemeentearchief Rotterdam en Publiekszaken Rotterdam. De productie is geen promotiefilm, maar een onafhankelijke documentaire over een bestuurder in een stad die in tien jaar van karakter veranderde. Filmmaker Chris Vos maakt in zijn film gebruik van archiefbeelden en gesprekken met dertien voor- en tegenstanders van de burgemeester.

Stad Opstelten draait om een bestuurder die zich sterk maakt voor veiligheid en integratie. Insiders vertellen over de stop op de instroom van de kansarmen en over het Rotterdamse zero tolerance beleid. De film laat zien hoe Opstelten zich manifesteerde na de opkomst van Leefbaar Rotterdam. Hij verbond zijn positie aan het slagen van het veiligheids- en integratiebeleid. Eerder dwong hij respect af door zijn reactie na de moord op politicus Pim Fortuyn. De film bevat beelden van Opstelten die met zijn vrouw vooraan loopt in de stille tocht die werd gehouden ter herdenking van Fortuyn. Zijn wethouders had hij opgedragen ook mee te lopen, met hun echtgenotes.

Opdracht

Het Gemeentearchief Rotterdam gaf Chris Vos en producent de Aanpak de opdracht om 'de bewogen geschiedenis van Rotterdam in beeld te brengen tijdens de bestuursperiode van Ivo Opstelten van 1998 tot 2008'. Opstelten was portefeuillehouder van het archief, evenals van de dienst Publiekszaken Rotterdam, die de film samen met het archief aanbiedt. Voor het gemeentearchief is de film ook een historische bron die wordt opgenomen in de collectie.

Getuigen

Stad Opstelten biedt een openhartige kijk op wat er in de stad gebeurde. Het beschikbare archiefmateriaal toont welk onderdeel uit Opsteltens portefeuille de meeste aandacht trok. Van de opnames die Chris Vos voor de film bekeek, ging het merendeel over openbare orde en veiligheid. De verdienste van Vos is dat hij laat zien hoe Opsteltens ontwikkeling verliep, met behulp van bekende en minder bekende opnames. Getuigen verrijken het verhaal met verslagen uit de coulissen van de politiek.

Inspanningen

Stad Opstelten. Een politiek portret werd mogelijk dankzij de inspanningen van het Gemeentearchief Rotterdam, Publiekszaken Rotterdam, RTV Rijnmond, de Rotterdamse Kamer van Koophandel, het Rotterdamse Fonds voor de Film, Stichting Bevordering van Volkskracht en G.Ph. Verhagen-stichting. De film wordt op woensdag 17 december uitgezonden door RTV Rijnmond.

Noot voor de redactie/