Tibet: 60 jaar genegeerd door de VN

08/12/2008 15:50

International Campaign for Tibet

Wat valt er voor Tibet te vieren? 60 jaar genegeerd door de VN!

10 december Internationale Mensenrechtendag

International Campaign for Tibet Europe (ICT) lanceert een 'urgent action' om de mensenrechtensituatie in Tibet onder de aandacht te brengen van de Verenigde Naties. Op 10 december viert de VN 60 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het is 60 jaar geleden dat China Tibet bezette. Volgend jaar is het bovendien 50 jaar geleden dat de Dalai Lama zijn land moest ontvluchten. Daarom organiseert ICT 10 december een manifestatie op de Dam.

Tibet is - op drie VN-resoluties begin 60-er jaren na - volkomen door de VN genegeerd. ICT vraagt zich af waarom de noodkreet van de Tibetanen niet gehoord wordt en de VN nooit geprobeerd heeft in te grijpen?

De Chinese Volksrepubliek is de veroorzaker van het langlopende Tibetaanse conflict. Als lid van de VN-Veiligheidsraad neemt China echter geen verantwoordelijkheid voor een oplossing. In tegendeel: afgelopen voorjaar schokte China de wereld door de gewelddadige onderdrukking van vreedzame protesten in Tibet!

'Onze wereld wordt beheerst door een cultuur van geweld. De situatie in Zuidoost-Azië is uiterst explosief. De Dalai Lama en het Tibetaanse volk bieden al ruim 50 jaar het voorbeeld van een geweldloos alternatief om conflicten op te lossen. Het is hoog tijd dat de VN Tibet de prioriteit geeft die het verdient. De VN zet zich in andere conflictgebieden actief in. Daarom is het onbegrijpelijk dat de VN geen aandacht aan Tibet besteedt,' zegt mevrouw Tsering Jampa, Executive Director ICT Europe.

Via een petitie wordt VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-moon met klem verzocht om een speciale VN-gezant voor Tibet aan te stellen, om de Dalai Lama te ontmoeten, en om China aan te sporen om de politieke gevangenen vrij te laten.

Hoofdsprekers zijn Harry van Bommel (SP) en de Tibetaanse monnik Palden Gyatso. Deze laatste heeft 33 jaar in Chinese gevangenissen en werkkampen in Tibet doorbracht voor zijn politieke activiteiten en zijn verzet tegen de bezetting en onderdrukking van zijn land. Hij staat symbool voor de geweldloze Tibetaanse strijd. Eind November spraken Tibetaanse afgevaardigden uit de gehele wereld zich in de Indiase stad Dharamsala unaniem uit voor de Middenweg benadering van de Dalai Lama om via dialoog tot autonomie en een vreedzame oplossing voor de Tibetaanse kwestie te komen.

Sinds de Chinese bezetting van Tibet worden de fundamentele economische, sociale, politieke en culturele mensenrechten in Tibet geschonden. De religie wordt onderdrukt en aan banden gelegd. Zo moeten nonnen en monniken in de kloosters 'patriottische educatie' ondergaan. Er staan gevangenisstraffen op het bezit van foto's van de Dalai Lama. Tibet kent geen vrije pers en internet wordt gecensureerd. Journalisten worden nog steeds niet vrij toegelaten.

Programma o.a.

Sprekers Palden Gyatso en Harry van Bommel (SP)

Filmvertoning Leaving Fear Behind

Lancering petitie Ban Ki-moon

Informatiestands





http://www.savetibet.org