Gemeente Heemskerk


dinsdag, 09 december 2008

10 december: Vlammen voor Vrijheid

Amnesty International viert op en rond 10 december het 60-jarig bestaan van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens (UVRM). Op 10 december vraagt de Amnesty groep Heemskerk/Beverwijk aandacht in de vorm van een foto-expositie 60 jaar UVRM. Deze is te zien in het gemeentehuis van Heemskerk.

Verder staat de groep op 13 december met een stand op de kerstmarkt in Heemskerk en vraagt mensen te Vlammen voor Vrijheid en hun steun te betuigen aan mensenrechten door een petitie te ondertekenen. Om 19.00 uur start een fakkeltocht vanaf de kerk op het Kerkplein, waarna er een korte bijeenkomst is in de kerk met optreden van een koor en burgemeester Nawijn een toespraak houdt.

60 jaar
Op 10 december 1948 nam de Verenigde Naties de UVRM aan. Sindsdien is 10 december de Internationale Dag van de Mensenrechten. In de afgelopen 60 jaar is veel bereikt op het terrein van de bevordering van de mensenrechten. De aandacht van politiek en media voor de mensenrechten is onvergelijkbaar veel groter geworden. Er kwamen internationale verdragen tot stand, die staten formeel binden aan de naleving van de rechten van de mens. Ontelbare mensen over de hele wereld droegen hieraan bij. Door onderzoek te doen, door wandaden aan de kaak te stellen, door daders ter verantwoording te roepen en door de internationale rechtsorde uit te bouwen en te bewaken. Soms door daden van grote persoonlijke moed, zoals die van de vele bekende en onbekende mensenrechtenactivisten in de afgelopen decennia. En veel vaker door een kleine daad van solidariteit of van verzet tegen onrecht, zoals een brief of steunbetuiging. Miljoenen mensen kwamen en komen, ook in Nederland, in actie om te beschermen wat waardevol en weerloos is: de mensenrechten.

Vlammen voor de Vrijheid
Dit jaar vraagt Amnesty International aandacht voor mensenrechtenactivisten, die hun leven in de waagschaal leggen om de mensenrechten te beschermen. Mensen die opstaan tegen onrecht en onderdrukking, die de idealen uit de Universele Verklaring gebruiken om hun wereld te verbeteren. Amnesty roept Nederlanders op de mensenrechtenactivisten te steunen door op de website www.vlammenvoordevrijheid.nl een digitale kaars te ontsteken. De kaarsen zullen de duisternis op de digitale wereldkaart verlichten en zijn een steunbetuiging aan de activisten, die ondanks de gevaarlijke omstandigheden hun werk voortzetten.
Wilt u meer weten over de Amnesty groep Heemskerk/Beverwijk? Neem dan contact op met Mieke de Vlugt, telefoonnummer 0251-234240 of mail: miekedevlugt@remove-this.hotmail.com

---