Gemeente Bolsward


Nieuws

09-12-08

Bolswarder Ondernemers Fonds een feit!

Marne.jpg

De gemeenteraad van Bolsward heeft gisteravond ingestemd met het voorstel om volgend jaar te starten met een Ondernemers Fonds. Alle niet-woningen krijgen een opslag op het OZB-tarief, waarmee het Bolswarder Ondernemers Fonds collectieve projecten kan financieren.

In Bolsward is op initiatief van het verzamelde bedrijfsleven maandenlang gewerkt aan de totstandkoming van het Bolswarder Ondernemers Fonds, in navolging op het succes dat in Leiden is geboekt met een soortgelijk fonds. Een Ondernemers Fonds genereert inkomsten in de vorm van een opslag op het OZB-tarief voor alle niet-woningen.

Met dit doeltreffende instrument worden collectieve projecten gefinancierd. Het grote voordeel van een dergelijk fonds is dat iedereen gaat meebetalen aan collectieve activiteiten en dat nu nog meer acties en projecten in Bolsward opgezet kunnen worden.

Collectieve plannen

Nu zijn een aantal ondernemers in Bolsward aangesloten bij de Bolswarder Ondernemers Vereniging. Zij dragen zorg voor zaken als straatverlichting, revitalisering van de bedrijventerreinen en het organiseren van activiteiten, zoals de Sinterklaasintocht. Met de oprichting van het Bolswarder Ondernemers Fonds (BOF) betaalt iedereen evenredig mee aan collectieve projecten, op basis van de waarde van zijn pand.

Initiatief

Het Bolswarder Ondernemers Fonds is tot stand gekomen op initiatief van Bolsward Promotion, Bedrijvenvereniging Bolsward, de Kamer van Koophandel Noord-Nederland en de gemeente Bolsward.

Financiele middelen
Het bestuur van het BOF zal de geïnde gelden toedelen aan ingediende en door haar goedgekeurde projecten. In het BOF zijn meerdere sectoren vertegenwoordigd, welke op basis van trekkingsrechten aanspraak kunnen maken op "teruggave" van hun deel van de -via de OZB - verhoging verkregen- inkomsten.

De gemeente Bolsward heeft geen zeggenschap over de besteding van het geld wat is ingezameld ten behoeve van het Ondernemers Fonds. De gemeenteraad is op basis van een voldoende draagvlak bij de eigenaren van niet-woningen in Bolsward akkoord gegaan met een verhoging van het OZB-tarief. De gemeente int het geld en stort het vervolgens naar het Bolswarder Ondernemers Fonds.

Het Bolswarder Ondernemers Fonds zal naar verwachting beschikken over een inkomstenstroom van ca. EUR 100.000,= per jaar.

feed