Gemeente Wervershoof


Digitale lessen over alcohol en blowen voor 14-jarigen


08 dec 2008
Met ingang van 2009 krijgen 14-jarigen digitale lessen over alcohol en drugs gemaakt. Dat gebeurt samen met de Atlas en Tabor Colleges in Hoorn, het AOC in Hoorn en Stede Broec, de praktijkscholen in Hoorn en Stede Broec en het RSG in Enkhuizen.
Waar verhaal als basis
Voor de alcohollessen is gekozen voor het ware verhaal van een jong meisje dat zich indrinkt voor een schoolfeest en vervolgens met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandt. De leerlingen krijgen informatie en aanknopingspunten aangereikt waarmee zij hun eigen houding en gedrag kunnen aanpassen. Er zijn ook opdrachten, zoals het maken van een flyer, een poster of bierviltje. Daarna wordt een ouderavond georganiseerd. Leerlingen vertellen daar wat zij hebben geleerd. Op deze avond is iemand van Brijder Verslavingszorg aanwezig voor meer informatie over jeugd, alcohol en drugs. In totaal zullen dit jaar ruim 2.500 leerlingen de modules volgen. Het streven is om de lessen in het gezondheidsbeleid van de scholen op te nemen.

Leren signaleren
Medewerkers in het voortgezet onderwijs, die veel met leerlingen te maken hebben, krijgen een training "Leren signaleren" aangeboden. Dat zijn mentoren, conciërges en zorgcoördinatoren. Ze leren hoe zij bij leerlingen psychische problemen en problemen met alcohol en/of drugs kunnen herkennen en waar ze die signalen kunnen melden. Er komt een centraal meldpunt.

Meer weten? Kijk dan op www.westfrisland.nl.

Adres: Raadhuisplein 1, 1693 EA en Postbus 41, 1693 ZG Wervershoof info@wervershoof.nl (0228) 587171