Gemeente Amersfoort

Gezamenlijk persbericht politie Utrecht district Eemland zuid en gemeente Amersfoort - woensdag 10 december 2008

Beelden cameratoezicht live te volgen

Amersfoort krijgt op diverse plekken in de stad cameratoezicht. De politie gaat de beelden op gezette tijden live uitkijken. De camera's hebben een belangrijke preventieve werking. Bovendien kan de politie bij eventuele incidenten ter plekke snel ingegrijpen. Ook kunnen de beelden achteraf worden gebruikt.

Burgemeester A. van Vliet-Kuiper heeft de gemeenteraad geïnformeerd over de invoering van het nieuwe cameratoezichtsysteem begin volgend jaar. Met de nieuwe aanpak worden de beelden tijdens uitgaansuren live bekeken door de politie in Utrecht. Bij incidenten kunnen de beelden vervolgens met één druk op de knop live worden gevolgd door de centralist van de meldkamer die de agenten op straat direct aanstuurt.

De camera's staan in het uitgaansgebied in het centrum (Lavendelstraat, de Hof, Lieve vrouwekerkhof/Krankeledenstraat) en op andere locaties in de stad (zoals Stationsplein, Neptunusplein, Noordewierweg, Kleine Haag en Meridiaantunnel). De locaties zijn gekozen in samenwerking met de politie. Daarnaast zijn er twee camera's die voor korte duur tijdelijk op een locatie kunnen worden geplaatst in geval van (ernstige) openbare orde problemen. Ook die beelden worden live uitgekeken door de politie in Utrecht.

Noot voor de redactie,