Wageningen Universiteit en Researchcentrum masteropleiding in consumentenzaken Nieuwe Europese masteropleiding in consumentenzaken


20 nov 2008

Onderdeel: Wageningen Universiteit
Nummer: N

Europees commissaris voor Consumentenbescherming Meglena Kuneva gaf 19 november 2008 officieel het startschot voor de eerste Europese masteropleiding in consumentenzaken. De opleiding zal een door de EU ondersteund studietraject zijn dat in 13 Europese steden verspreid over negen lidstaten zal worden aangeboden: België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Polen, Roemenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Wageningen Universiteit is één van de 13 deelnemende universiteiten.

Het doel is een beroepsopleiding in consumentenzaken aan te bieden, om opgeleide professionals op de arbeidsmarkt te brengen die het thema in bedrijven, overheidsinstellingen en consumentenorganisaties een plaats geven. Er bestond in Europa nog geen officieel diploma voor en deze nieuwe universitaire master wil die hiaat vullen. In het studiepakket zitten vakken als consumentenrecht, analyse van consumentengedrag en
-psychologie, economie, marketing, consumenten-georiënteerde technologie en/of duurzame consumptie. Bedrijven, overheden en consumentenorganisaties hebben al aangegeven als werkgever in de opgeleide professionals geïnteresseerd te zijn. De Europese Commissie heeft actief aan de invulling van het studietraject meegeholpen en verleent ook haar financiële steun.
Bij de start van de opleiding in de Université de Haute Alsace in Colmar (Frankrijk) zei Commissaris Kuneva: "Als we kijken naar wat er zich nu voordoet met de financiële crisis en de stijging van de prijzen, dan zien we dat consumentenbescherming en consumentenrechten enorm belangrijk zijn. Ik ben daarom uitermate verheugd dat consumentenvoorlichting nu een volwaardig deel is van de universitaire opleiding in Europa."

De nieuwe masteropleiding gaat in de herfst van 2009 van start (academiejaar 2009-2010). Geïnteresseerde studenten kunnen zich, net zoals voor andere studies, rechtstreeks bij de universiteit van hun keuze inschrijven. De opleiding duurt twee jaar en er wordt van de studenten gevraagd een deel ervan aan een partneruniversiteit in een ander EU-land te volgen.

Elk van de 13 universiteiten ontvangt 50.000 Euro financiële steun per jaar voor een periode van drie jaar om de opleiding voor te bereiden en op te starten. De 260 studiebeurzen die de EU zal uitreiken, bedragen 3.000 Euro per beurs.