Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Verscherpt toezicht op autos leidt tot daling auto-inbraken

Het najaarsoffensief van de politie om het aantal auto-inbraken in Kralingen en Crooswijk terug te dringen, is succesvol geweest. De actie van de politie bestond uit een heel pakket van maatregelen. Extra toezicht, zowel in uniform als in burgerkleding, extra surveillances door buurtpreventie Crooswijk en een intensieve samenwerking met Stadstoezicht.

De samenwerking met Stadstoezicht hield in dat ook de interventiemedewerkers van Stadstoezicht extra surveilleerden. Daarbij letten zij op verdachte situaties, maar waren ze ook alert op autos waarin waardevolle spullen in het zicht liggen. De eigenaren van deze voertuigen kregen vervolgens een speciaal preventiepakket overhandigd om hen alert te maken op wat zij zelf konden ondernemen om een auto-inbraak tegen te gaan.

Resultaten

De diverse maatregelen hebben tot nu toe geleid tot de aanhouding van vijf verdachten. Na deze aanhoudingen is het aantal auto-inbraken drastisch verminderd. Toch blijft het belangrijk voor autobezitters om alert te blijven op het achterlaten van waardevolle goederen. Politie en Stadstoezicht komen nog steeds veel autos tegen waar navigatiesystemen, laptops, videocameras en dergelijke vol in het zicht liggen.

De interventiemedewerkers van Stadstoezicht letten niet alleen op verdachte situaties, maar zijn ook alert op autos waarin waardevolle spullen in het zicht liggen.

Preventietips

Wat kan de autobezitter zelf doen? Zorg dat er geen waardevolle spullen in het zicht liggen. Verwijder de bevestigingsmaterialen van de navigatiesystemen en vergeet niet de plek van de zuignap weg te vegen. Verwijder het frontje van de autoradio en laat dit niet in de auto liggen. Hetzelfde geldt voor laptops en andere waardevolle apparatuur. Mocht dit onvermijdelijk zijn, laat deze apparatuur dan niet in de stand-by modus met bluetooth ingeschakeld achter. Voor kwaadwillende mensen is deze apparatuur wel zichtbaar, zelf als het op een onzichtbare plaats ligt. Laat uw handschoenenkastje leeg en open achter. Verder is het belangrijk om bij aanschaf type- en serienummers van uw apparatuur te noteren. Mocht er, ondanks alle genomen maatregelen, toch ingebroken worden, kan dit de opsporing vereenvoudigen.

Ziet u iets verdachts?

Ziet u iets verdachts? Belt dan direct 112. Mocht u pas achteraf beseffen dat u iets gezien heeft, dan kunt u altijd bellen met 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.