Gemeente Enschede

Doe mee, werk mee, leef mee in Enschede!

Het inburgeringsprogramma van de Gemeente Enschede en Alifa werkt! Naast het feit dat er op dit moment ruim 600 inburgeraars een taalcursus volgen, zijn er sinds juni 2008 zo'n 25 vrijwilligers werkzaam in het zogenaamde loodsenproject.

De vrijwilligers (loodsen) bezoeken eenmaal per week iemand die aan het inburgeren is. Samen onderzoeken ze de mogelijkheden die de stad en de buurt waarin ze wonen te bieden hebben. Zo gaat er iemand met een inburgeraar naar de damclub en wordt de bibliotheek veelvuldig bezocht om eenvoudige boeken te lenen. Er wordt een bezoek gebracht aan het buurthuis om te kijken wat er allemaal te doen is. Een zwangere vrouw leert alles over zwangerschapsgymnastiek en wat er allemaal gaat gebeuren als de baby er eenmaal is. Samen komen ze erachter waar die goedkope fiets te vinden is. Er wordt uitsluitend Nederlands gepraat, zodat er geoefend wordt met de dingen die inburgeraars in de taallessen leren. Want de taal gaat ons allemaal aan en is heel belangrijk om goed te kunnen inburgeren en verder te komen in de samenleving. De vrijwilliger is daarom ook een taalcoach. Om nog meer mensen die uit het buitenland komen te kunnen helpen, zijn er meer vrijwilligers nodig. U krijgt vooraf een training, u komt regelmatig bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en u krijgt begeleiding tijdens de werkzaamheden.

Hebt u interesse om kennis te maken met mensen uit andere culturen, meldt u aan bij Truus Vermeer, 06-53347164 of per e-mail t.vermeer@alifa-welzijn.nl

Geplaatst: 10 december 2008.

10 december 2008