Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2008Z08829 / 2080907310

Vragen van de leden Leijten en Jasper van Dijk (beiden SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het vervallen van de aanvullende beurs voor studenten in verband met de Wet Tegemoetkoming Chronisch zieken en Gehandicapten. (Ingezonden 9 december 2008)


1
Bent u bekend met het bezuinigen op de ziektekostenaftrek, waardoor mensen een hoger verzamelinkomen overhouden voor de belastingdienst?


2
Wat is uw reactie op het bericht dat studenten met een aanvullende beurs ­ die immers wordt toegekend op basis van het inkomen van de ouders ­ met ouders die hoge ziektekosten hebben, door de bezuiniging op de ziektekostenaftrek, geen of minder aanvullende beurs krijgen toegekend? 1)


3
Bent u van mening dat het een wenselijk effect is dat studerende kinderen met een aanvullende beurs de dupe worden van bezuinigingen van de overheid? Zo ja, kunt u dat toelichten? Zo neen, wat gaat u hieraan doen?


4
Bent u bewust van het feit dat de studerende kinderen met een aanvullende beurs met terugwerkende kracht met een lening opgezadeld zullen zitten, omdat de aanvullende beurs pas na twee jaar kan worden vastgesteld? Zo ja, vindt u het moreel aanvaardbaar dat studenten met een onaangevraagde lening worden geconfronteerd?


5
Weet u over hoeveel studenten met een aanvullende beurs het gaat? Bent u bereid dat te onderzoeken en de studenten te informeren? Zo neen, waarom niet?


1) E-mailbericht