Gemeente Amersfoort

Gezamenlijk persbericht Portaal Eemland, de Alliantie Eemvallei, politie Eemland zuid, provincie Utrecht en gemeente Amersfoort - woensdag 10 december 2008

Inbraakpreventie in Kruiskamp met synthetische DNA

Alle bewoners van de Amersfoortse wijk Kruiskamp ontvangen een pakket met een nieuw middel, waarmee ze waardevolle spullen onzichtbaar kunnen markeren. Het is een preventieve methode om woninginbraak tegen te gaan. Op woensdag 10 en dinsdag 16 december wordt het middel huis-aan-huis bezorgd.

Het project is een initiatief van en mogelijk gemaakt door woningcorporaties de Alliantie Eemvallei en Portaal Eemland, politie Eemland zuid, provincie Utrecht en gemeente Amersfoort. Tijdens een bijeenkomst op 10 december gaven burgemeester Van Vliet-Kuiper, districtschef Jeroen Lemereis van de politie, directeur Koos Koolstra van de Alliantie Eemvallei en directeur Vincent van Oordt van Portaal Eemland het startsein.

Onzichtbaar gemerkt
Het middel heet SelectaDNA: een speciaal middel waarmee bewoners waardevolle spullen in hun huis kunnen merken. Het is een onzichtbare stof, die een uniek nummer bevat. Dat nummer is gekoppeld aan de eigenaar. Bij een inbraak wordt de kans groter dat de politie aangetroffen spullen kan koppelen aan de rechtmatige eigenaar. En dit kan bijdragen tot de aanhouding en vervolging van een verdachte van inbraak en/of heling. Omdat een inbreker op die manier snel tegen de lamp loopt, wordt de kans op woninginbraken kleiner. In andere steden zijn de eerste resultaten positief.

Kruiskamp
Er wordt hard gewerkt om van Kruiskamp een vitale wijk te maken, waar alle bewoners met plezier en veilig wonen. Kruiskamp is een van de Amersfoort Vernieuwt-wijken. Amersfoort en de corporaties de Alliantie Eemvallei en Portaal Eemland hebben een wijkactieplan voor Kruiskamp gemaakt, nadat de minister van Wonen, wijken en integratie de wijk Kruiskamp op haar '40-wijkenlijst' zette. Veiligheid is een van de belangrijke thema's, waarbij bewoners zelf ook een belangrijke vervullen. Zo zijn ze betrokken bij de inzet van toezichthouders in de wijk en kunnen ze veiligheidsideeën aandragen.

Werkwijze
Als bewoners op een van de twee dagen niet thuis zijn, kunnen ze het DNA-pakket ophalen bij het wijkcentrum of bij de buurtbeheerder van de corporatie. Daarover worden zij per brief geïnformeerd. Meer informatie over de werkwijze van SelectaDNA is te vinden op www.selecta-dna.nl. SelectaDNA won tijdens het congres 'Samen werken aan veilig wonen' in november 2008 de PKVW-innovatieprijs 2008.

Veilig Amersfoort
Aan een Veilig Amersfoort werken we samen. Met zichtbare professionals, die onveiligheid voorkomen, tegengaan en optreden als het moet. Maar ook met betrokken inwoners en bezoekers, die hun eigen bijdrage leveren aan een veilige woon- en leefomgeving. Alle informatie over Veilig Amersfoort staat op www.amersfoort.nl/veilig.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort