Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verklaring van de Nederlandse regering inzake de film van Jami

09 dec 2008 | De Nederlandse regering heeft kennis genomen van de film van de heer Jami, waarin hij blijk geeft van zijn persoonlijke opvattingen over de islam. Nederland kent een traditie van vrijheid van godsdienst en levensovertuiging, maar ook van vrijheid van meningsuiting. Nederland kent ook een traditie van respect, verdraagzaamheid en verantwoordelijkheid. Het kwetsen van andere mensen hoort daar niet bij. Een vrij en onbelemmerd debat en respectvol omgaan met elkaar komen uit beide tradities voort. Tegen die achtergrond betreurt de regering het als de film van de heer Jami de gevoelens van veel moslims diep kwetst.

Naar aanleiding van berichten in buitenlandse media is de regering bezorgd over de beeldvorming die over Nederland in sommige landen is ontstaan. De islam neemt in Nederland een ten volle gerespecteerde plaats in. De Nederlandse regering hecht grote waarde aan de goede relaties binnen en buiten Nederland tussen moslims en mensen met andere godsdienstige en levenbeschouwlijke overtuigingen.

Misbruik van godsdienst om haat en onverdraagzaamheid te zaaien, wordt door de regering ten stelligste afgewezen. Respect voor ieders diepste overtuigingen is wat we delen met mensen in vele landen. Nederland zet zich ervoor in dat de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging en de vrijheid van meningsuiting nationaal en internationaal worden gerespecteerd.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl