Universiteit van Tilburg

10 december 2008

Abou El Fadl bijzonder hoogleraar Islam en burgerschap UvT

De universiteit van Tilburg heeft prof. dr. Khaled Abou El Fadl benoemd tot bijzonder hoogleraar Islam en burgerschap. Hij zal de leerstoel gedurende twee jaar parttime bekleden.

Khaled Abou El Fadl is een autoriteit op het gebied van Islamitisch recht. Zijn belangrijkste opvatting is dat een overtuigde beleving van de Islam en de waarden van het Westen goed verenigbaar zijn, zowel op juridisch als op intellectueel vlak. Volgens hem heeft de moderne tijd een humanitaire en democratische intellectuele revolutie nodig, vooral in het licht van de aanslag van de puriteinse en Wahhabitische waarden op de moderne Islam, die de morele en ethische traditie van de Islam heeft aangetast. Hoogleraar Abou El Fadl is een uitgesproken verdediger van vrouwenrechten.

Bij de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg zal de hoogleraar in 2009 en 2010 masterclasses voor gevorderde studenten gaan verzorgen gedurende vier weken per jaar. Ook wordt een congres georganiseerd over het thema van zijn leerstoel, Islam en burgerschap.

Deze bijzondere leerstoel is ingesteld door het Adrianusfonds en wordt ondersteund door het Ministerie van VROM.

Professor Khaled Abou El Fadl (geb. te Koeweit) is als hoogleraar Islamitisch recht verbonden aan de School of Law van de University of California te Los Angeles (UCLA). Ook is hij lid van de adviesraad van Middle East Watch en voormalig lid van de Raad van Bestuur van Human Rights Watch. De Amerikaanse president George W. Bush benoemde hem in de US Commission on International Religious Freedom. Abou El Fadl schrijft veel over thema's als morele waarden en vrouwenrechten en verzet zich tegen puriteinse en wahabitische Islam. Enkele van zijn boeken zijn The great theft: Wrestling Islam from the extremists (Harper San Francisco 2005), The search for beauty in Islam: A conference of the books (Rowman and Littlefield, 2006) en Speaking in God's name: Islamic law, authority and women (Oneworld Publications, 2002). In 2007 ontving hij de Human Rights Award van de Universiteit van Oslo. Prof. dr. Abou El Fadl studeerde (Islamitisch) recht en politicologie in Egypte, Koeweit en de Verenigde Staten. Voordat hij in 2001 werd benoemd tot hoogleraar aan UCLA, doceerde hij onder meer aan de University of Texas at Austin, Yale Law School en Princeton University.